Linkovi

Broj žrtava Kovida 19 širom sveta premašio 150 hiljada


Putnici podzemne železnice u Meksiko sitiju, ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Edgard Garrido)
Putnici podzemne železnice u Meksiko sitiju, ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Edgard Garrido)

Broj žrtava koronavirusa širom sveta premašio je 150.000, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins, dok je više od dva miliona i 200 hiljada obolelo.

Prvi smrtni slučaj zabeležen je u kineskom gradu Vuhanu 9. januara, a kako prenosi agencija Rojters, prošla su 83 dana pre nego što je u svetu zabeležno prvih 50.000 žrtava, a samo još osam dana da taj broj poraste na 100.000. Posle još osam dana, broj žrtava porastao je sa 100 na 150 hiljada.

Nadležni u Vuhanu, epicentru pandemije koronavirusa u Kini, prethodno su u petak objavili za 50 odsto veći broj umrlih. Prema podacima tamošnjeg Centra za kontrolu epidemije broj preminulih veći je za 1290, pa ih je ukupno 3869. Ukupan broj obolelih je veći od 50 hiljada.

Lokalne vlasti su na društvenim mrežama objavile da su neki slučajevi pogrešno prijavljeni ili čak potpuno izostavljeni.

Vuhan je 11 nedelja bio pod totalnom blokadom, a restrikcije na putovanja su ukinute 8. aprila.

Mnogi sumnjaju u to da Kina prijavljuje pravi broj obolelih od Kovida 19.

Najveći broj obolelih i umrlih je u SAD gde je u četvrtak prijavljeno 670 hiljada obolelih i skoro 35 hiljada umrlih od Kovida 19.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je plan za postepeno pokretanje američke ekonomije i povratak ljudi na posao.

On je kazao da su neki delovi zemlje već na to spremni, da će 29 država biti otvoreno "veoma brzo" o čemu će odlučiti guverneri. S druge strane, neke države su produžile svoje restrikcije.

U glavnom gradu SAD zatvaranje je produženo do 15 maja, a gradonačelnica Vašingtona rekla je da će sve ostati zatvoreno dok broj obolelih ne bude u konstantnom padu dve nedelje.

Neke zemlje u Evropi takođe su objavile planove za postepen povratak normalnom životu, a SZO je najavila da će naredne nedelje izdati preporuke državama kako da postepeno ukidaju restrikcije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel planira da dozvoli otvaranje nekih prodavnica i škola od 4. maja. Slične odluke donete su u Danskoj, Italiji, Austriji i Španiji.

U zemljama gde kriza tek dostiže vrhunac, uvode se strože mere.

Japanski premijer Šinzo Abe proglasio je vanredno stanje u celoj zemlji koje će trajati do 6.maja.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab, zamenik premijera Borisa Džonsona koji se oporavlja od Kovida 19, najavio da će Britanija ostati zatvorena bar još tri nedelje.

Kanadski premijer Džastin Trudo ocenjuje da Kanada još nije spremna za ukidanje restrikcija i apelovao je na građane da budu strpljivi "još nekoliko nedelja".

XS
SM
MD
LG