Linkovi

Tramp brani učesnike protesta protiv restriktivnih mera, tvrdi da su neke "preoštre"


Učesnik protesta protiv restriktivnih mera u Mičigenu
Učesnik protesta protiv restriktivnih mera u Mičigenu

Neke od američkih država počele su da razmatraju kada bi mogle otpočeti ublažavanje restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, dok predsednik Donald Trampa smatra da su pojedini guverneri uvojili preoštre smernice.

Dan nakon što je izneo plan za postepeno oživljavanje ekonomske aktivnosti, predsednik Tramp pozvao je svoje pristalice da “oslobode” tri savezne države, čiji su guverneri iz Demokratske stranke. Time je u suštini ohrabrio proteste protiv smjernica građanima da ostaju kod kuće da se se sprečilo širenje koronavirusa.

Tviter objave predsednika Donalda Trampa
Tviter objave predsednika Donalda Trampa

“Oslobodite Minesotu! Oslobodite Mičigen! Oslobodite Virdžiniju!”, pozvao je Tramp u nizu objava na Tviteru. Takođe je napao guvernera Njujorka Endrjua Kuoma zbog toga što je kritikovao reakciju federalnih vlasti na pandemiju koronavirusa.

“Kuomo bi trebalo da provodi više vremena radeći, a manje žaleći se. Manje priče, više akcije”, tvitovao je Tramp i poručio da bi “savezne države trebalo da više testiraju” na virus.

Tramp je na kasnije, na konferenciji za novinare, rekao da su mere, koje su doneli guverneri pojedinih država kao što je Virdžinija, preoštre. Na pitanje da li bi te države, među kojima su i Mičigen i Minesota, trebalo da ih ukinu, Tramp je odgovorio: "Ne, ali mislim da su elementi onoga što su uradili preterani".

Rekao je i da se učesnici protesta u pojedinim državama ponašaju odgovorno, ali da se prema njima postupa "previše oštro".

Ispred rezidencija guvernera i lokalnih skupština širom Amerike, prethodnih dana su organizovani protesti protiv postojećih restrikcija. Protesti su održani u Ohaju i Mičigenu, kao i u Oklahomi, Teksasu i Virdžinji gde se okupljaju pristalice predsednika Trampa, protivnici vakcina, pristalice prava na nošenje oružja i desničarskih povoda, svi ujedinjeni u protivljenju zatvaranju ekonomije da bi se usporilo širenje epidemije. Pojedini su počeli da otvorene krše smernice o socijalnom distanciranju da bi izvršili pritisak na guvernere da ih ukinu.

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je u petak veče na konferenciji za novinare u Beloj kući da eksperti veruju da države trenutno imaju dovoljno testova da bi ispunile kriterijume za prvu fazu otvaranja ekonomija.

Međutim, pojedini guverneri naveli su da im je potrebna pomoć Vašingtona da bi proširili testiranje na Kovid 19.

Kuomo, čija je država najteže pogođena sa više od 600 smrtnih slučajeva dnevno, optužio je federalnu vladu “da prebacuje odgovornost, umjesto novca”.

“Federalna vlada ne može da pere ruke od ovog i da kaže da su države odgovorne za testiranje. Mi to ne možemo da uradimo bez federalne pomoći”, istakao je guverner države Njujork.

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot izdao je u petak tri uredbe čiji je cilj otvaranje ekonomije, druge najveće u Americi. Abot je rekao da će otvaranje biti sporo i postepeno, a da bi odluka o otvaranju mogla da se promeni u slučaju ponovnog izbijanja epidemije.

Florida, država u kojoj su na vlasti takođe republikanci, trebalo bi da objavi planove o postepenom otvaranju. U gradu Džeksonvilu otvorene su plaže i parkovi, uz obavezu poštovanja pojedinih restrikcija.

“Za potpuno otvaranje je potrebno vreme, kao i promišljeni koraci”, objavio je gradonačelnik Džeksonvila Leni Kari na društvenoj mreži Tviter.

“Važno je da građani, nakon otvaranja, nastave sa primenom društvenog distanciranja. Ići ćemo na plaže i u parkove uz neka ograničenja. Budimo u pokretu i bez većih grupa”, napisao je Kari.

U državi Mičigen, u kojoj je teška industrija najznačajnija privredna grana, guvernerka Grečen Vitmer, iz redova demokrata, izjavila je u petak da se nada da će deo privrede mogao biti otvoren do 1. maja.

Tejt Rivs, guverner države Misisipi, objavio je da planira produženje mere o ostanku kod kuće za još nedelju dana – s obzirom na to da je važnost trebalo da joj istekne u ponedeljak 20. aprila.

Plaže i jezera biće otvorene u ponedeljak, kako je objasnio zbog pecanja i mogućnostima za opuštnje, dok će poslovi koji nemaju izuzetan značaj moći da obnove prodaju putem dostave.

“Popuštamo malo prema poslovima koji nisu od velike važnosti”, rekao je Rivs. Želim da najavim da sa lakoćom još danas možemo sve da pokrenemo. Ali nećemo, jer smo i dalje u centru oluje”, rekao je Rivs.

Sjedinjene Države prijavile su gotovo 700 hiljada slučajeva koronavirusa, kao i da je najmanje 36 hiljada preminulo od posledica te bolesti – što je najviše od svih država sveta pogođenih pandemijom. Infekcija se u nejednakom obimu širi duž zemlje – pogađajući žešće gustije naseljena područja poput države Njujork i gradova Njujork i Nju Džerzi.

XS
SM
MD
LG