Linkovi

Tramp planira da potpiše uredbu o privremenoj zabrani imigracije u SAD


Predsednik Tramp tokom brifinga za novinare u Beloj kući, u ponedeljak 20. aprila 2020. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Predsednik Tramp tokom brifinga za novinare u Beloj kući, u ponedeljak 20. aprila 2020. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je da će potpisati uredbu kojom se privremenu suspenduje imigracija u SAD, usled aktuelne krize, koju je izazvala epidemija koronavirusa.

"U svetlu napada nevidljivog neprijatelja, kao i potrebe da zaštitimo radna mesta naših VELIKIH američkih građana, potpisaću uredbu kojom se privremeno suspenduje imigracija u SAD", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu u ponedeljak kasno uveče (rano ujutro po srednje-evropskom vremenu).

Ranije tokom dana, prema navodima agencije Rojters, broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u SAD prevazišao je 42 hiljade.

Sjedinjene Države imaju ubedljivo najveći broj obolelih od Kovida 19 - više od 774 hiljade, a samo u ponedeljak potvrđeno je novih 20 hiljada slučajeva.

Američka ekonomija - najveća na svetu - bukvalno je zaustavljena zbog koronavirusa, a u poslednjih mesec dana za nadoknadu nezaposlenima prijavilo se više od 22 miliona Amerikanaca.

Bela kuća odbila je da objasni razloge i legalne osnove koji stoje iza ovakve odluke, kao i kada će biti sprovedena, prenosi Rojters.

"Dok se nacija bori sa pandemijom, a medicinski radnici rizikuju svoje živote, predsednik se obrušio na useljenike i krivi druge za svoje promašaje", ocenila je Ejmi Klobučar na Tviteru, bivša kandidatkinja za demokratsku predsedničku nominaciju.

Ulazak u SAD je zbog pandemije već u velikoj meri onemogućen, granice su zatvorene, a avio-saobraćaj zabranjen, pa se ova Trampova odluka više tumači kao pokušaj da se ohrabri njegovo biračko telo.

Reagujući na najnoviju Trampovu najavu, bivši demokratski predsednički pretendent Džulijan Kastro poručio je predsedniku da je njegova odluka "plitak potez" jer je već dovoljno "zakopao američku ekonomiju i zabranio useljenicima boravak u SAD", prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG