Linkovi

Da li je prerano za ponovno pokretanje poslova u Americi?


Prazan parking ispred prodavnice u Indijani
Prazan parking ispred prodavnice u Indijani

Iako je Bela kuća objavila plan u tri faze za ponovno pokretanje američke ekonomije koja je u zastoju zbog pandemije koronavirusa, stručnjaci upozoravaju da je zbog nedostataka u sistemu javnog zdravlja možda prerano čak i za prvu fazu.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da plan podrazumeva ulazak u prvu fazu kada se uoči kontinuiran, 14-dnevni pad u broju zaraženih. O primeni plana odlučiće guverner svake savezne države posebno.

Za sve tri faze Trampovog plana važe preporuke o redovnom pranju ruku, držanju distance od drugih ljudi, pokrivanju lica i ostajanju kod kuće ukoliko je to moguće. Ali, stručnjaci kažu da to nije dovoljno.

Najpre, upozoravaju na nedovoljan broj testova na koronavirus čime se otežava i praćenje zaraženih širom SAD - pa i otvaranje poslova zato može da ima negativne posledice.

"Postoji rizik da će nam broj zaraženih ponovo skočiti", kaže Džon Linč, profesor Univerziteta u Vašingtonu i član upravnog odbora Društva za infektivne bolesti SAD.

Predsednik Tramp saopštio je da planira da aktivira “zakon o odbrambenoj proizvodnji” da bi se proizvodili brisevi za testiranje na COVID.

"Spremamo se da primenimo Zakon o odbrambenoj proizvodnji da bismo povećali proizvodnju briseva u jednoj američkoj fabrici za dodatnih 20 miliona mesečno.”

Plan Bele kuće predviđa da se uporedo sa ublažavanjem restrikcija sprovodi i masovnije testiranje zdravstvenih radnika, ljudi koji imaju potencijalne simptome Kovida 19 i pacijente koji nemaju simptome.

Kapacitet za to trenutno ne postoji, kaže profesor epidemiologije na Harvardu Vilijem Hejnidž.

"Testiranje je takvo da nijedna država nije spremna da pređe u prvu fazu".

Džon Linč kaže da je Medicinski centar "Harborvju" u Sijetlu opremljen sa 5 hiljada testova dnevno, a da bi trebalo da mu kapacitet bude između 10 i 20 hiljada. Napominje i da testovi moraju da budu dostupni svima, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje.

Prema podacima sa sajta COVID Tracking Project za sada se, širom SAD, dnevno testira oko 150 hiljada ljudi, a stručnjaci procenjuju da bi trebalo da ih bude bar tri puta više.

Stručnjaci upozoravaju da je testiranje antitela na još dužem štapu od testiranja na koronavirus.

Džon Linč napominje da je za praćenje svih inficiranih i njihovih kontakata potreban i veliki broj zdravstvenih radnika, a da je problem u tome što je infrastruktura javnot zdravlja desetkovana jer 15 godina unazad nije ulagano dovoljno novca u taj sistem.

Sekretarijat za zdravstvo Njujorka počinje istraživanje sa testiranjem građana na antitela – na uzorku od tri hiljade od skoro 20 miliona stanovnika države. Međutim, Njujork Tajms je objavio zveštaj o problemima i netačnim rezultatima nekih od testova na antitela koji su trenutno dostupni – kao i da mnoge proizvode kompanije iz Kine bez većeg nadzora.

Rekordan broj nezaposlenih

Sa druge strane, američka ekonomija trpi velike posledice.

Prva je ekonomski aktivnost obustavila Kalifornija 19. marta, kada su otkazani i svi javni skupovi, a ljudima naređeno da ostanu kod kuće. Sledile su i ostale savezne države sa svojim preporukama.

Broj nezaposlenih je rekordan.

U pojedinim saveznim državama održani su i protesti protiv restriktivnih mera, a predsednik Donald Tramp smatra da su neki guverneri uvojili preoštre smernice.

Tramp je podržao proteste na kojima se traži ponovno pokretanje ekonomije.

U delovima Amerike već počinje ponovo otvaranje - Džeksonvil u Floridi je proteklog vikenda ponovo otvorio svoje plaže za javnost uz određene restrikcije i ograničene sate.

XS
SM
MD
LG