Linkovi

Više od 26 miliona Amerikanaca ostalo bez posla zbog pandemije


Rekordnih 26,5 miliona Amerikanaca prijavilo se za nadoknade nezaposlenima od polovine marta, čime je prekinut najduži porast broja zaposlenih u istoriji SAD. Poslovne aktivnosti su bile najniže u aprilu, a kupovina stanova i kuća je u martu bila najniža u poslednjih šest i po godina.

"Kako sada stvari stoje, biće nam potrebno čudo da se ova recesija ne pretvori u Veliku depresiju 2. Postoji rizik da ekonomija samu sebe zatrpava u duboku rupu, odakle će biti sve teže i teže, izvaditi je", kaže Kris Ripki, glavni ekonomista finansijske grupe MUFG.

Sekretarijat za rad saopštio je da se u poslednjih nedelju dana (zaključno sa subotom, 18. aprilom) za nadoknade nezaposlenima prijavilo 4 miliona i 427 hiljada Amerikanaca, a u nedelji pre toga (zaključno sa 11. aprilom) bilo je 5,237. Od 21. marta, bez posla je ostalo 26 miliona i 453 hiljade Amerikanaca, što je 16,2 odsto ukupne radne snage. Od septembra 2010. godine otvoreno je 22 miliona radnih mesta, ali je taj trend zapošljavanja zaustavljen u februaru.

Zbog privrednog pada održavaju se protesti, koji se smatraju političkim, na kojima se zahtevaa da savezne i lokalne vlasti otvore ekonomiju. Predsednik SAD Donald Tramp, koji želi i drugi mandat, takođe želi da što pre privreda počne da funkcioniše.

Savezne države čiji su guverneri uglavnom republikanci otvaraju ekonomiju i pored upozorenja stručnjaka da postoji rizik od ponovne zaraze koronavirusom. Ekonomisti upozoravaji da nema garancija da će se Amerikanci osećati da je bezbedno ići u tržne centre.

Prodaja kuća pala je za 15,4 odsto u odnosu na godišnji sezonski nivo za mart, što je najniži mesečni nivo od od jula 2013.

XS
SM
MD
LG