Linkovi

Tramp: Suspenzija migracije na 60 dana, za dalje ćemo videti


Predsednik Amerike Donald Tramp dolazi na konferenciju za novinare (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
Predsednik Amerike Donald Tramp dolazi na konferenciju za novinare (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će sutra potpisati uredbu o privremenoj suspenziji migracije u SAD. On je na konferenciji za novinare o epidemiološkoj situaciji u SAD, rekao da se uredba "i sada piše". On navodi da će se pauziranjem emigracije u SAD sačuvati američka radna mesta.

"Bilo bi pogrešno i nepravedno prema Amerikancima koji su dobili otkaz da ih zameni nova emigrantska radna snaga iz inostranstva, moramo prvo da mislimo na američkog radnika".

Suspenzija će važiti 60 dana, nakon čega će eventualni produžetak ili promenu odluke ponovo razmotriti Tramp lično i kako kaže "grupa ljudi", ovisno o ekonomskoj situaciji u tom momentu. Na pitanje da li će biti izuzetaka, rekao je da će se više znati u sredu.

"Uredba se odnosi samo na ljude koji traže stalno boraviste, drugim rečima one koji treba da prime zelenu kartu. Neće se primenjivati na one koji ulaze na privremenim osnovama. Kako se dalje stvari budu odvijale, istražićemo koje još mere o imigraciji treba da uvedemo, da bismo zaštitili američke radnike. Ubuduće ćemo sve više štititi njih".

Suspenzija će takođe biti prilika da se razmotre osnovni medicinski resursi za američke građane i biće kratka pauza za novu emigraciju, zavisi koliko će trajati, rekao je Tramp. Rekao je želi da očuva zdravstveni sistem i da nađe posao za nezaposlene Amerikance.

Upitan da li ima u vidu neki zadovoljavajući nivo zaposlenosti, koji bi mogao da bude razlog da se ukine suspenzija, Tramp je rekao da će se o tome još razgovarati. Američki predsednik negirao je da koristi krizu sa koronavirusom da se obračuna kako sa nelegalnim migrantima, tako i sa legalnim.

Bolja situacija u velikim gradovima, sem Vašingtona

Članica Trampovog tima za borbu protiv koronavirusa Debra Birks rekla je da u svim gradskim sredinama u SAD vidi poboljšanje: u okolini Njujorka, Konektikata, Roud Ajlenda i Long Ajlenda. Opada broj slučajeva u Detroitu, Nju Orleansu, a bolja je situacija i u Čikagu i Bostonu, za koje je vladala zabrinutost par nedelja. U Hjustonu, Filadelfiji, Atlanti, Nešvilu, Baltimoru, Indijanapolisu i Sent Luisu je dosegnut plato. Jedini veliki grad u kome se još ne vidi pad broja slučajeva je Vašington sa okolinom, rekla je doktorka Birks.

U ruralnim sredinama dolazi do zaraza, i to posebno u domovima za negovanje starijih osoba, dodala je Birks.

XS
SM
MD
LG