Linkovi

Tramp o NATO-u, Crnoj Gori i Trećem svetskom ratu


Donald Tramp

Godinu posle čuvenog guranja premijera Crne Gore Duška Markovića na skupu svetskih lidera u Briselu, predsednik SAD Donald Trump je - kako izgleda - doveo u pitanje obavezu Amerike da brani balkansku državu, kako to propisuje 5. član statuta Severnoatlantske alijanse (NATO).

"Oni (Crna Gora) imaju vrlo agresivne ljude. Možda će postati agresivni i čestitam, ušli ste u Treći svetski rat", rekao je Tramp tokom razgovora sa Takerom Karlsonom na kablovskoj televiziji "Foks Njuz", odgovarajući na pitanje zbog čega bi američki vojnici ikada išli u Crnu Goru i branili je od napada.

Razgovor je tekao ovako:

Karlson: "Zbog čega bi moj sin morao da ide u Crnu Goru da ih brani od napada? Zbog čega?"

Tramp:"Razumem šta hoćete da kažete. Ja sam postavio isto pitanje. Crna Gora je malena zemlja sa vrlo snažnim ljudima..."

Karlson: Nemam ništa protiv Crne Gore, ili Albanije...

Tramp: "Ne. Usput, oni imaju veoma snažne ljude. Imaju veoma agresivne ljude. Mogu da postanu agresivni i čestitam, ušli ste u Treći svetski rat. Sve ja to razumem, ali tako su stvari postavljene".

Burne reakcije Mekejna i generala Klarka

Na Trampovu izjavu o Crnoj Gori, koja je čini se ipak bila samo primer u čitavoj priči, oštro su reagovali nekadašnji glavnokomandujući NATO-a američki general Vesli Klark i republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn, ističući da je Crna Gora pod stalnim pritiskom Rusije.

"Narod Crne Gore smelo je izdržao pristisak Putinove Rusije da bi prigrlio demokratiju. Senat je glasao 97-2 da podrži njen prijem u NATO. Napadom na Crnu Goru i dovođenjem u pitanje naše obaveze kao članice NATO-a, predsednik radi ono što Putinu odgovara", napisao je senator Mekejn.

S druge strane, penzionisani general i bivši predsednički kandidat Vesli Klark podsetio je da je "Rusija čak pokušala da ubije crnogorskog predsednika".

"Kao bivši komandant NATO snaga , znam da član 5 postoji da bi se SPREČIO rat. Upravo zato je aktiviran samo jednom - polse 11. septembra 2001. Crna Gora i dalje šalje svoje vojnike u Avganistan, zbog nas. Zabrinjavajuće je čuti Trampa kako koristi ruske poente u razgovoru sa Takerom Karlsonom, o Crnoj Gori", napisao je Klark i dodao:

"Trampovi komentari slabe NATO, daju Rusiji dozvolu da izaziva nevolje i na taj način u stvari povećava rizik od obnavljanja konflikta na Balkanu".

Član 5 - temelj NATO-a

Američki predsednik učestalo kritikuje saveznice iz NATO-a u vezi sa njihovim izdvajanjima za Alijansu, a istovremeno tvrdi da SAD snose najveći finansijski teret.

NATO, osnovan 1949. kao odgovor na vojnu pretnju Sovjetskog Saveza, oslanja se na vojnu superiornost SAD kako bi se suočio sa brojnim pretnjama na evropskim granicama, među kojima su ponovo snažna, nuklerano-naoružana Rusija i napadi naoružanih ekstremista.

Obaveza da NATO brani svaku članicu je temelj Alijanse i bilo koji nagoveštaj da SAD ne bi bile spremne da priskoče Evropi u pomoć, jer - kako je Tramp rekao, evropske zemlje duguju "ogromne sume", mogao bi da predstavlja udarac sposobnostima da se odvrate pretnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG