Linkovi

Tramp prvi put na samitu NATO, dobrodošlica i za Crnu Goru


Tramp prvi put na samitu NATO, dobrodošlica i za Crnu Goru
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

U Briselu je u četvrtak održan samit šefova država i vlada zemalja članica NATO-a kojem je prvi put prisustvovao i američki predsjednik Donald Tramp. Liderima Alijanse se u novom sjedištu pridružio i premijer Crne Gore, koja će uskoro postati punopravna 29. članica NATO-a.

Lideri NATO-a okupili su se u novom sjedištu, koje je otvoreno na svečanoj ceremoniji, između ostalog propraćenoj i preletanjem savezničkih aviona. Među šefovima država i vlada zemalja članica Alijanse prvi put je bio i američki predsjednik Donald Tramp.

Tramp je ispred novog zdanja vojnog saveza prethodno otkrio spomenik žrtvama terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, a pored obilježja padu Berlinskog zida. U obraćanju liderima, američki predsjednik je osudio teroristički napad u Mančesteru i naglasio da se “terorizam mora zaustaviti u korijenu”.

“Svi ljudi koji poštuju život moraju da se ujedine u pronalaženju i ukljanjanju tih ubica i esktremista i da gubitnika, gubitnika. Gdje god da postoje u našim društvima moramo da ih istjeramo i da nikada ne dozvolimo da se vrate.”

Za predsjednika Trampa prijetnja su i imigracija i Rusija. Saveznicima je takođe poručio da moraju da plaćaju svoj dio troškova za odbranu.

Predsjednik SAD Donald Tramp govori ispred novog sjedišta Alijanse
Predsjednik SAD Donald Tramp govori ispred novog sjedišta Alijanse

“23 od 29 članica još ne plaćaju svoj dio za odbranu. To nije pošteno prema američkom narodu i poreskim obveznicima. I mnoge od tih zemalja duguju ogromne količine novca iz prethodnih godina.

Ravnomjerna raspodjela finansijskog tereta i borba protiv terorizma bile su glavne teme samita u Briselu. NATO je odlučio da se pridruži međunarodnoj koaliciji za borbu protiv Islamske države, a dogovoreno je i utvrđivanje nacionalnih planova za ispunjenje budžetskog cilja - da članice do 2024. godine izdvajaju dva odsto BDP-a za odbranu.

Za okruglim stolom je i premijer Crne Gore, čija će se zastava 7. juna zavijoriti ispred nove zgrade NATO-a.

NATO summit
NATO summit

Crnogorsko članstvo biće formalizovano dva dana ranije, na ceremoniji predaje instrumenata za ratifikaciju u Stejt departmentu, gdje će biti i generalni sekretar Jens Stoltenberg koji je u četvrtak dobrodošlicu Crnoj Gori poželio na crnogorskom jeziku.

"Uskoro će biti 29 saveznika dok se pripremamo za prijem Crne Gore kao najnovije članice. Velika mi je čast da danas poželim dobrodošlicu crnogorskom premijeru Markoviću u našu evroatlanstku porodicu. Dobrodošla Crna Goro."

Dobrodošlicu su joj uputili i susjedi.

Još malo ste punopravna članica. Drago mi je što ste za istim stolom”, saopštila je hrvatska predsjednika Kolinda Grabar Kitarović.

Premijer Duško Marković je po dolasku na samit naglasio da je Crna Gora spremna za članstvo.

“Crna Gora je spremna i sposobna da odgovori obavezama koje proizilaze iz članstva u NATO. Ovo je veliki dan za Crnu Goru.

Oštre mjere bezbjednosti i protesti

Dolazak američkog predsjednika i ostalih lidera NATO-a gotovo je blokirao pojedine djelove Brisela.

Hiljade policajaca, pojedini sa teškim naoružanjem, raspoređene su na ulicama belgijskog glavnog grada. Ključne institucije i lokacije obezbjeđuju i vojnici.

Protesti protiv predsjednika Donalda Trampa u Briselu
Protesti protiv predsjednika Donalda Trampa u BriseluU Briselu su u srijedu održani i protesti protiv američkog predsjednika i NATO-a, na kojima su se okupile hiljade ljudi.

Demonstranti su kritikovali Trampovu zabranu ulaska u SAD državljana pojedinih muslimanskih zemalja, kao i odluku da izgradi zid na granici sa Meksikom.

Aktivisti su protestovali i protiv Alijanse, za koju su ocijenili da nije rešenje za probleme na globalnom nivou.

XS
SM
MD
LG