Linkovi

Tramp potpisao Protokol o pristupanju CG NATO-u


Predsednik Donald Tramp (arhivski snimak)
Predsednik Donald Tramp (arhivski snimak)

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, potvrdila je Bela kuća. Time je okončana procedura ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama. Potpis predsednika usledio je nakon što je Senat 28.marta ratifikovao Protokol.

U saopštenju iz Bele kuće navodi se da se Tramp raduje sastanku članica NATO-a u Briselu 25.maja, a da će prisustvo Crne Gore na tom sastanku biti signal da su vrata NATO-a i dalje otvorena, i da zemlje Zapadnog Balkana treba same da izaberu svoje partnere – bez mešanja sa strane ili zastrašivanja.

SAD će, navodi se u saopštenju, raditi na jačanju već jakih veza sa Crnom Gorom kao 29-om članicom Alijanse.

Predsednik Tramp je u današnjem odvojenom pismu Senatu naglasio da članstvo Crne Gore u NATO ne znači da će SAD u zajednički budžet NATO-a uplaćivati više novca, i da članstvo Crne Gore ne umanjuje mogućnost Amerike da ispunjava svoje vojne zahteve van severnoatlantstkog područja.

Američki Senat prethodno je ratifikovao protokol ogromnom većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo ZA, dok su samo dvojica senatoraRend Pol i Majk Li, bili protiv.

Senatori su posle davanja zelenog svijetla za članstvo Crne Gore u NATO-u ocijenili da će to ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore.

Takođe su naveli da crnogorsko članstvo osnažiti američku nacionalnu bezbjednost i poslati snažnu poruku Rusiji "koja pokušava da okupira susjede i mijenja međunarodni poredak".

Nakon što je predsjednik stavio potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još Holandija i Španija. Crnogorski zvaničnici očekuju da Crna Gora bude punopravna članica NATO-a već na samitu krajem maja u Briselu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG