Linkovi

Pens u CG: Vaša je hrabrost, posebno u suočavanju sa ruskim pritiskom, inspiracija svetu


Potpredsjednik Pens sa crnogorskim čelnicima u Podgorici
Potpredsjednik Pens sa crnogorskim čelnicima u Podgorici

Potpredsjednik SAD, Majk Pens, ponovio je u utorak u Podgorici da Sjedinjene Države snažno podržavaju Crnu Goru, svog najnovijeg NATO saveznika i - istovremeno - pohvalio odlučnost Crne Gore da se suprotstavi pokušajima Rusije da je odvrati od njenog evro-atlanskog puta.

"Vaša je hrabrost, posebno u suočavanju sa ruskim pritiskom, inspiracija svijetu i ja vam na tome čestitam", rekao je potrpredsjednik SAD.

Pens je to saopštio tokom zdravuice na večeri koju je, u njegovu čast, priredio crnogorski premijer Duško Marković. Večeri su prisustvovali šefovi države i parlamenta, Filip Vujanović i Ivan Brajović, kao i potpredsjednik Vlade i ministrI vanjskih poslova i odbrane, Rafet Husović, Srđan Darmanović i Predrag Bošković, kao i ambasadori dviju država, Margaret Ujehara i Nebojša Kaluđerović.

Potpredsednik SAD nazdravlja crnogorskim domaćinima
Potpredsednik SAD nazdravlja crnogorskim domaćinima

"Velika mi je čast što sam u Vašoj divnoj zemlji da proslavimo izvanredne odnose naroda Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država," rekao je Pens ističući kako mu je posebna čast to što je prvi potpredsjednik SAD koji posjećuje Crnu Goru. Dodao je da Crnoj Gori prenosi pozdrave predsjednika Donalda Trampa.

"Ovo je opipljiv znak naše posvećenosti Crnoj Gori kao najnovijoj članici NATO-a. Imao sam čast da se sretnem sa Vama predsjedniče Vlade, prilikom Vaše posjete Bijeloj kući, upravo na dan kada je Crna Gora pristupila NATO-u. Čestitali smo Vam tada, Predsjednik (Tramp) i ja, čestitamo Vam sada ponovo. Čestitke na članstvu u NATO-u pokazuju da cijenimo snažno savezništvo i prijateljstvo koje je znatno starije od vašeg relativno kratkog staža u najmoćnijoj i najuspješnijoj obrambenoj alijansi u svijetu... Uvjeravam vas da je mojen prisustvo testamnent činjenici da Amerika nema male partnere, već samo ima snažne partnere", rekao je Pens.

Pogledajte: Pensova zdravica crnogorskim domaćinima

Dobrodošlicu američkom potredsjedniku i njegovoj delegaciji poželio je crnogorski šef države Filip Vujanović, Kazao je da cijeni tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i SAD.

"Predsjednik Donald Tramp je kazao kako dijelimo zajedničke vrijednosti i mi od njih nikad nećemo odustati. Ojačavajući ove vrijednosti mi ćemo naše partnerstvo učiniti još većim. Dragi prijatelji, dižem čašu za prosperitet Amerike, za američko - crnogorske prijateljstvo, za Vaše zdravlje i uspjeh potpredsjedniče i zdravlje i uspjeh Vaše porodice. Neka Bog blagoslovi prijateljstvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je u svojoj zdravici predsjednik Vujanović.

Pens će u u sriejedu učestvovati u radu Samita Jadranske povelje, čiji su ko-organizatori u Podgorici Crna Gora i Makedionija. Pored premijera Crne Gore, Duška Markovića, i Makedonije Zorana Zaeva, učestvovaće i šefovi vlada Hrvatske, Albanije i Srbije, Andrej Plenković, Edi Rama i Ana Brnabić, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Vlada Crne Gore je u saopštenju ocijenila da je u pitanju „do sada najvažniji međunarodni skup održan u Crnoj Gori.“

Pogledajte: Dolazak potpredsjednika Pensa u Crnu Goru:

XS
SM
MD
LG