Linkovi

Tramp stigao u Brisel, na samitu i Crna Gora


Generalni sekretar Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu, 24. maj 2017

Uz svečano otvaranje novog sjedišta NATO-a i pooštrene mjere bezbjednosti, u Briselu će u četvrtak biti održan samit Alijanse kojem će prvi put prisustvovati američki predsjednik Donald Tramp koji je doputovao u srijedu u belgijsku prijestonicu.

Liderima NATO-a na samitu će se pridružiti i premijer Crne Gore Duško Marković.

Crnogorsko članstvo, kako je ocijenio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u srijedu, predstavlja "korak naprijed za Crnu Goru, stabilnost Balkana i viziju Evrope, cjelovite, slobodne i u miru".

"Radujemo se što ćemo poželjeti formalnu dobrodošlicu Crnoj Gori kao 29. članici početkom juna", poručio je generalni sekretar.

Naglasio je i da učešće crnogorskog premijera na samitu pokazuje da se NATO i dalje zalaže za politiku otvorenih vrata.

Crna Gora formalno postaje članica Alijanse 5. juna, nakon što na ceremoniji u američkom Stejt departmentu preda svoje instrumente za potvrđivanje Protokola o pristupanju NATO-u.

Prethodno su Protokol potvrdile sve članice. Crnogorski premijer je u intervjuu Glasu Amerike, početkom maja, rekao da će Crna Gora na samitu "praktično učestvovati kao članica NATO-a" i da će posle formalizacija članstva 5. juna biti održana svečana ceremonija podizanja crnogorske zastave u sjedištu NATO-a u Briselu.

Lideri o terorizmu i budžetu

Skup lidera NATO-a održava se u sjenci terorističkog napada u Mančesteru, u kojem su poginule 22 osobe dok je 59 povrijeđeno. Generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao je u srijedu da će samit pokazati da su saveznici ujedinjeni u borbi protiv terorizma i odbrani "naših otvorenih društava".

Stoltenberg je najavio da će jedna od glavnih tema samita u četvrtak biti kako da NATO poveća svoj doprinos u borbi protiv terorizma.

"Borba protiv terorizma je kompleksna i zahtijeva koordinisanu borbu naših policijskih, obavještajnih, pravosudnih, a nekada i vojnih snaga. Zato je važno da u toj borbi upotrijebimo sve resurse kojima raspolažemo", poručio je Stoltenberg.

Predsjednik SAD Donald Tramp sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom
Predsjednik SAD Donald Tramp sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom

Dodao je i da članice još razgovaraju o tome da li će Alijansa da se pridruži međunarodnoj koaliciji za borbu protiv Islamske države. SAD, kako je u srijedu saopštio američki državni sekretar Reks Tilerson, smatraju da je važno da NATO bude član koalicije.

Tramp je posle kratkog susreta sa belgijskim premijerom u Briselu u srijedu saopštio da želi da se usredsredi na borbu protiv islamskog terorizma iz koje će, kako je ocijenio, Sjedinjene Države izaći kao pobjednik.

Tilerson je najavio i da će Tramp u četvrtak biti "veoma oštar sa saveznicima", kada je riječ o zahtjevu da više troše na odbranu. Ravnomjernija podjela odbrambenih troškova među članicama biće i jedna od glavnih tema samita u Briselu koji će biti održan u formi radne večere.

Prije radne večere, Tramp će otkriti novi spomenik žrtvama terorističkih napada 11. septembra, na ulazu u novo sjedište NATO-a, čija izgradnja je koštala milijardu dolara.

Kako prenose mediji u Briselu, zvaničnici NATO-a se nadaju da će čelična olupina iz jedne od srušenih kula podsjetiti Trampa da je posle napada na Njujork i Vašington, Alijansa jedini put aktivirala član 5 o kolektivnoj odbrani.

Primjećuje se i da je sjutrašnja ceremonija otvaranja novog sjedišta, sa presjecanjem vrpce i nadletanjem savezničkih aviona, isplanirana da impresionira američkog predsjednika koji je NATO u više navrata nazvao zastarjelim.

A sve u nadi da će Tramp u SAD otići sa mnogo pozitivnijim stavom o Alijansi.

U belgijskoj prijestonici u srijedu je održan protest protiv politike američkog predsjednika, kojem su prisustvovala hiljade ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG