Linkovi

Komentari u Crnoj Gori na "susret" Markovića i Trampa


Crnogorski premijer Duško Marković, nakon što ga je odgurnuo predsednik Tramp na NATO samitu u Briselu.
Crnogorski premijer Duško Marković, nakon što ga je odgurnuo predsednik Tramp na NATO samitu u Briselu.

Svi crnogorski mediji, nakon jučerašnnjeg sastanka NATO lidera, objavili su vijest o, navodnom incidentu kada je američki predsjednik Donald Tramp odgurnuo premijera Crne Gore, Duška Markovića prilikom obilaska novog sjedišta NATO-a u Briselu. Istovremeno, podvlače da su američki građani pokrenuli peticiju kojom traže da se Tramp izvini Markoviću.

U moru informacija o jučerašnjim zbivanjima u Briselu, nenadano je u prvi plan dospjela ona o – kako ga neki označavaju – incidentu kada je američki predsjednik Donald Tramp odgurnuo crnogorskog premijera Duška Markovića.

I dok se mediji, uglavnom uzdržano, bave ovim događajem, potencirajući peticiju kojom američki građani traže od Trampa da uputi pismeno izvinjenje Markoviću, komentari na portalima i društvenim mrežama odraz su različitog raspoloženja čitalaca – od zgražavanja zbog nediplomatskog gesta američkog predsjednika, do osude Markovića da nije bio upoznat sa protokolom i da se nije smio naći u prvom redu. Bilo je i govora mržnje prema američkom predsjedniku i narodu.

“Gde je sada crnogorski ponos… jadno i zalosno?” “Sramno ponašanje Trampa”... “U ćošak, Markoviću!”.

I dok neki tvrde da se to Đukanoviću nikada ne bi moglo desiti, aludirajući na njegovu visinu, drugi su izričiti da je Tramp Markoviću pokazao gdje mu je mjesto. “Tramp je gospodin za ovog Markovića koji nije umio da se pomjeri na svoje mjesto”, tvrdi jedan komentator.

“Ja mislim da nijedna marketinška agencija u svijet’ ne bi napravila ovakvu reklamu za Crnu Goru i još besplatno kao što je Donald Trump. Ipak mu hvala na tome”, glasi jedan komentar.

“Ako im mi uvedemo sankcije neće imati ljeba jesti!”- kaže jedan komentator, aludirajući na crnogorske sankcije Rusiji. Drugi, opet, kaže da se “Trampu čitav svijet smije i da to ne liči na predsjednika SAD”...

Iz opozicionih medija stiže poruka da je “dobijena konkretna potvrda koliko su u NATO svi ravnopravni i koliko je svako iste vrijednosti za okruglim stolom”, dok potenciraju da je “lider Crne Gore dobio svoju prvu lekciju o dinamici moći u NATO”.

Mediji su objavili da su građani SAD pokrenuli peticiju kojom traže da se predsjednik Donald Tramp izvini premijeru Crne Gore Dušku Markoviću, navodeći u prijepodnevnim satima po crnogorskom vremenu da je za njeno razmatranje u Bijeloj kući potrebno još 99.974 punoljetnih građana, što bi valjda trebalo da znači da je peticiju podržalo svega 26 građana!

Premijer Marković je komentarišući "susret" sa Trampom kazao da je to bila "bezazlena situacija i nikako se drugačije ne može protumačiti",

"Želim da kažem da je prirodno da predsjednik SAD bude u prvom redu. Crna Gora ostaje privržena prijateljstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Marković.

Da bi Bijela kuća uzela peticiju u razmatranje potrebno je da je do 24. juna potpiše 100.000 građana.

XS
SM
MD
LG