Linkovi

Tramp odlikovao crnogorskog vojnog zvaničnika


Načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane Crne Gore Velibor Bakrač sa odlikovanjem koje mu je uručila vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu SAD Lora Kuper (gov.me)

Američki predsjednik Donald Tramp odlikovao je potpukovnika crnogorske vojske i načelnika Direkcije za međunarodnu saradnju u Direktoratu za politiku odbrane Ministarstva odbrane Crne Gore, Velibora Bakrača, Ordenom za zasluge, najvišim američkim vojnim odlikovanjem koje može dobiti pripadnik strane vojske, saopštilo je crnogorsko ministarstvo odbrane.

Visoko vojno odlikovanje SAD Bakraču je uručila Lora Kuper, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu SAD, tokom 2BS foruma održanog prošle nedjelje u Budvi, navodi se u saopštenju ministarstva.

"U obrazloženju odluke stoji da je potpukovnik Bakrać dao 'izvanredan doprinos službi u svojstvu vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore u SAD, u periodu od septembra 2011. do avgusta 2016. godine, te jaćanju bilateralne saradnje SAD i Crne Gore, čime su još jednom potvrđeni sveukupni prijateljski odnosi dvije države", kažu u crnogorskom ministarstvu.

Ministarstvo odbrane navodi da je "potpukovnik Bakrač tokom svog mandata bio besprekoran u izvršavanju zadataka i direktno doprinio procesu evroatlantskih integracija Crne Gore, posredujući u naporima koji du prethodili njenom dobijanju pozivnice za članstvo u NATO".

Orden Legion of Merit dodjeljuje se od 1942. kao jedno od najvažnijih priznanja za zasluge i dostignuća u službi oružanih snaga SAD-a za poseban doprinos jačanju međunarodne saradnje, koje se dodjeljuje i stranim zvaničnicima i diplomatama.

Primajući odlikovanje, 40-godišnji potpukovnik Bakrač je rekao da je rijeć o priznanju Vojsci Crne Gore, Ministarstvu odbrane i državi Crnoj Gori za posvećenost integracijama, izgradnji modernih oružanih snaga koje su spremne preuzeti nove zadatke i obaveze u okviru NATO-a.

Potpukovnik Bakrač obavljao je dužnosti više dužnosti u crnogorskoj vojsci i ministarstvu odbrane, a 2011. imenovan je za atašea za odbranu, vojsku, mornaricu i vazduhoplovstvo u SAD, kao i nerezidentnog izaslanika odbrane za Kanadu i Island u Vašingtonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG