Linkovi

Tramp - zbog Pompeove zakletve - prvi put u Stejt departmentu


Državni sekretar Majk Pompeo polaže zakletvu pred potpredsednikom Majkom Pensom u prisustvu predsednika Trampa

Novi američki državni sekretar Majk Pompeo položio je zakletvu na ceremoniji u Stejt departmentu kojoj je prisustvovao i predsednik Tramp, kome je to bila prva do sada poseta sekretarijatu. Tramp je opisao Pompea kao “pravog američkog patriotu.” Bivši direktor CIA-e zamenio je na čelu Stejt departmenta Reksa Tilersona, koga je predsednik otpustio u martu.

Novi državni sekretar Majk Pompeo pohvalio je dosadašnji rad američkih diplomata pod Trampovom administracijom. Među budućim izazovima naveo je odluku o daljim koracima u pogledu, kako je rekao, “problematičnog” nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali i ukazao da je pred Amerikom mogućnost “bez presedana” da promeni tok istorije na Korejskom poluostrvu.

“Podvlačim reč “mogućnost”. Još smo u ranoj fazi i ishod je svakako nepoznat. Ali jedno je sigurno. Ova administracija neće ponavljati greške iz prošlosti. Oči su nam širom otvorene. Vreme je da se ovo reši jednom zauvek. Loš dogovor nije opcija. Američki narod računa na nas da ovo uradimo kako treba. Posvećeni smo trajnom, nepovratnom ukidanju severnokorejskog programa oružja za masovno uništenje i želimo da se to obavi bez odlaganja.”

Predsednik Tramp je primetio da oseća entuzijazam među osobljem Stejt Departmenta kakav nije viđen godinama ako ne i decenijama. On je, donekle zagonetno, poručio okupljenima da su “pred njima stvari koje trenutno uopšte ne očekuju. Tramp je pohvalio Pompea na dosadašnjem radu na zaštiti američkih interesa i izrazio uverenje da će biti izvanredan 70. državni sekretar.

"Ne mogu da zamislim bolju osobu da vodi ove predane javne službenike od našeg novog državnog sekretara Majka Pompea. Čestitam vam, nemam sumnje da će Amerika biti ponosna na vas.”

Dan ranije, u svom prvom obraćanju zaposlenima u Državnom sekretarijatu, Pompeo je obećao da će uliti novi život u najstariju vladinu agenciju. On je najavio da planira da često putuje i pruža podršku, kako kaže - vrednim, karijernim diplomatama širom sveta.

“Diplomatski kor SAD mora da bude prisutan u svakom kutku sveta, obavljajući misije u ime ove zemlje i moja je skromna, plementia želja da vam pomognem da ostvarite taj cilj.”

Zaposlena u Stejt departmentu snima "selfi" sa novim državnim sekretarom Majkom Pompeom
Zaposlena u Stejt departmentu snima "selfi" sa novim državnim sekretarom Majkom Pompeom

​Posle formalnog obraćanja, Pompeo je opušteno razgovarao sa zaposlenima u Stejt department i pozirao na “selfijima” što je bio primetan kontrast u odnosu na njegovog prethodnika Reksa Tilersona, koji je izbegavao kamere. Stručnjak za spoljnu politiku Najl Gardiner ističe da sa Pompeom počinje doba snažne diplomatije.

“Mislim da će on biti mnogo više prisutan na svetskoj sceni nego što je bio Reks Tilerson. Uz to, mislim da je Majk Pompeo neko koga predsednik pažljivo sluša.”

Međutim, Pompeovi prioriteti su već određeni, kaže Tomas Hil iz instituta Brukings.

“Rekao bih da mora da ide dalje od samo obnove, moraće da modernizuje sekretarijat dok ujedno vodi bitke unutar agencije do kojih će neminovno doći. Uz to će morati da se nosi sa uobičajenim problemima međunarodne diplomatije – Iranom, Severnom Korejom, Rusijom i tako dalje.”

Inače, mnogi novinari primetili su da je današnje Pompeovo polaganje zakletve izgledalo znatno drugačije u odnosu na skromniju ceremoniju u slučaju njegovog prethodnika Reksa Tilersona. Pompeovoj ceremoniji prisustvovao je ne samo predsednik već i 11 zvaničnika njegovog kabineta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG