Linkovi

Članovi Kongresa o Tilersonovoj smeni


Najnovija promena u Trampovom kabinetu izazvala je snažne reakcije na Kapitol Hilu, posebno među demokratskim zakonodavcima.

Vest o smeni sekretara Tilersona i nominaciji direktora CIA-e Majkla Pompea za njegovo naslednika brzo se proširila hodnicima Kongresa. “Mislim da je veoma nepovoljno što je bilo toliko haosa u našoj spoljnoj politici. Nije bilo doslednosti, nije se govorilo jedinstvenim glasom”, ocenila je demokratska senatorka Kler Mekaskil.

Republikanski senator Majk Raunds rekao je da je veoma razočaran. “Tilerson je obavio sjajan posao. Biće veoma zanimljivo videti šta ćemo dalje.”

Demokratski senator Robert Menendez izjavio je da je ovo veoma teško vreme za američku diplomatiju sa “glavnokomandujućem haosa.”

Senator Tim Kejn, demokrata, izjavio je za Glas Amerike da je kao član Kongresa Majk Pompeo imao tendenciju da se zalaže za vojne opcije pre nego diplomatske, što ga čini neobičnim izborom za glavnog diplomatu zemlje.

Međutim, visoki republikanski zakonodavci se ne slažu sa tim.

“Žao mi je što Reks Tilerson odlazi ali Majk Pompeo je izvanredan izbor naslednika”, ocenjuje republikanski senator Džon Kornin.

Neki postavljaju pitanje da li bilo koji državni sekretar može da efikasno obavlja svoje dužnosti pod predsednikom Trampom.

Demokrata Robert Menendez kaže: “Kada imate državnog sekretara koji kaže jednu stvar na svetskoj sceni a onda predsednika koji ga potpuno podriva i demantuje, podmeće mu nogu, to stvara nestabilnost u svetu.”

Međutim, diplomatski proboj sa Severnom Korejom uverio je neke senatore da, bez obzira na to kakav je Trampov stil uprave, on daje rezultate.

Sve administracije su radile na drugačiji način. Očigledno je da ovaj predsednik ima drugačiji stil upravljanja od ranijih predsednika”, primećuje senator Majk Raunds, republikanac.

Prošle godine, Tramp je iznenada otpustio tadašnjeg direktora FBI-ja Džejmsa Komija. Sada je Tilerson, visoki član kabineta, dobio otkaz.

Nije bilo lepo od Trampa što nije rekao sekretaru Tilersonu direktno da je smenjen. U mom kraju to se smatra lošim manirima”, primetila je Kler Mekaskil, demokratska senatorka.

Predsednik senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose, republikanac Bob Korker, rekao je novinarima da će odbor razmotriti Pompeovu nominaciju što je brže moguće.

XS
SM
MD
LG