Linkovi

Tramp smenio državnog sekretara Tilersona


Predsednik Donald Tramp smenio je državnog sekretara Reksa Tilersona i odlučio da novi sekretar bude direktor CIA-e Majk Pompeo. Na čelu Centralne obaveštajne organizacije Pompea će zameniti Đina Haspel, njegova zamenica.

"Hvala Reksu Tilersonu na službi! Đina Haspel će postati novi direktor CIA- e i prva žena na tom položaju. Čestitke svima!", saopštio je Tramp na Tviteru.

Tramp je novinarima u utorak ujutru izjavio da su on i Tilerson "dugo razgovarali o tome" i da se "dobro slažu" ali da imaju različiti način razmišljanja.

Na primer, predsednik je naveo da se nisu slagali u pogledu nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. “Ja mislim da je taj sporazum očajan, on, verujem, misli da je okej. Ja želim ili da se povučem iz njega ili uradim nešto a on ima malo drugačije mišljenje tako da nismo imali iste stavove."

Nasuprot tome, Tramp je naveo da su on i Pompeo sličniji. "Sa Majkom Pompeom, imamo veoma sličan proces razmišljanja, mislim da će sve ići veoma dobro", rekao je predsednik dodajući: "Majk Pompeo će biti sjajan državni sekretar, imam puno poverenje u njega."

Tramp je takođe istakao da nije mnogo razgovarao sa Tilersonom o svojoj odluci da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. "Doneo sam tu odluku sam, Reks, kao što znate, nije bio u zemlji. Doneo sam odluku o Severnoj Koreji konsultujući se sa mnogim ljudima ali sam sam doneo tu odluku."

“Predsednik je želeo da bude siguran da će novi tim biti spreman za rad uoči predstojećih razgovora sa Severnom Korejom i za vreme različitih trgovinskih pregovora koji su u toku", izjavio je visoki zvaničnik Bele kuće komentarišući trenutak objavljivanja vesti o Tilersonovoj smeni.

Predsednik Tramp saopštio je prošle nedelje da je pristao da se lično sastane sa severnokorejskim predsednikom Kim Džong Unom. Detalji još nisu razrađeni.

Tilerson razgovarao sa Trampom posle vesti o ostavci

Državni sekretar Reks Tilerson u izjavi medijima naveo je da ga je predsednik Tramp nazvao telefonom nekoliko sati pošto je tvitovao o njegovoj ostavci i da je takođe razgovarao sa šefom osoblja Bele kuće, Džonom Kelijem. On je izjavio da će njegov poslednji zvaničan dan na dužnosti biti 31. mart ali da će do tada sve njegove dužnosti preuzeti njegov zamenik Džon Saliven. Tilerson je pozvao svoje kolege i saradnike u Državnom sekretarijatu da ostanu na svojim poslovima i nastave da rade na diplomatskoj misiji Amerike.

Prema jutošnoj izjavi državnog podsekretara Stiva Goldstina, Tilerson je planirao da ostane u Stejt departmentu i nagovestio da je šefa američke diplomatije iznenadila smena.

"Sekretar nije razgovarao sa predsednikom i ne zna šta je razlog za smenu ali je zahvalan što je imao priliku da služi zemlji i, i dalje, snažno veruje da je javna služba plemeniti poziv", naveo je Goldstin.

Državni sekretar Reks Tilerson na sastanku Američkog nacionalnog saveza za svemir u Muzeju avijacije i istraživanja svemira 5. oktobra 2017.
Državni sekretar Reks Tilerson na sastanku Američkog nacionalnog saveza za svemir u Muzeju avijacije i istraživanja svemira 5. oktobra 2017.

Goldstin, koji je bio Tilersonov glavni portparol u Stejt departmentu, otpušten je zato što je dao izjavu suprotnu zvaničnoj verziji administracije o Tilersonovoj smeni, izjavio je jedan zvaničnik Bele kuće za NBC News.

Tramp i Tilerson su se mesecima sukobljavali u vezi sa nekoliko pitanja. Tilerson nije porekao izveštaje da je predsednika nazvao "moronom", prepuštajući tu dužnost potparolki Stejt departmenta Heder Nauert, koja je tvrdila da Tilerson "ne koristi takav rečnik."

U saopštenju koje je objavila Bela kuća, Tramp je naveo da je Pompeo, bivši oficir američke konjice, najbolji kandidat za državnog sekretara u ovom "prelomnom trenutku".

"On će nastaviti program obnove američkog ugleda u svetu, jačanja naših saveza, suočavanja sa protivnicima i rada na denuklearizaciji Korejskog poluostrva", rekao je Tramp.

Pompeo je izjavio da je "duboko zahvalan" predsedniku što mu je pružio priliku da služi kao najviši diplomata zemlje.

Nova direktorka CIA-e Haspel je izrazila zahvalnost Trampu što joj je ukazao to poverenje i dodala da joj je drago da, ukoliko bude potvrđena, pruži predsedniku Trampu izuzetno podršku obaveštajne službe kakvu je počeo da očekuje tokom prve godine na položaju."

Pre nego što Pompeo i Haspel preuzmu nove položaje, moraju da budu potvrđeni većinom glasova u Senatu.

XS
SM
MD
LG