Linkovi

Senatski odbor tesnom većinom podržao Pompea


Majk Pompeo, kandidat predsednika Trampa za novog državnog sekretara SAD (arhivski snimak)
Majk Pompeo, kandidat predsednika Trampa za novog državnog sekretara SAD (arhivski snimak)

Senatski odbor za spoljnopolitičke odnose glasao je tesnom većinom da potvrdi nominaciju kandidata američkog predsednika Trampa za novog državnog sekretara, direktora CIA-e Majka Pompea, pošto se republikanac iz Kentakija Rend Pol u poslednjem trenutku predomislio i podržao kandidata kome se prethodno protivio.

Pompeu je pretio rizik da postane prvi kandidat u novijoj istoriji koji nije dobio povoljnu preporuku senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose, koji ima 21 člana, budući da su Pol i svih 10 demokrata u odboru najavili da neće podržati njegovu nominaciju.

Međutim, dok se odbor pripremao za glasanje, Pol je imao dramatično saopštenje.

“Predomislio sam se. Odlučio sam da ipak glasam za direktora Pompea", rekao je senator iz Kentakija, objašnjavajući da je promenio mišljenje posle razgovora sa kandidatom, kao i predsednikom Trampom, o poukama iračkog rata i pitanjima koja su važna za njega. Pol se prvobitno protivio Pompeu zato što kao tadašnji kongresmen glasao za američku invaziju na Irak.

Ubrzo posle toga, odbor je tesnom većinom preporučio Pompeovu nominaciju senatu u punom sastavu, koji će ga, kako se očekuje, potvrditi kao novog državnog sekretara do kraja nedelje.

Demokrata iz Delavera Kris Kuns protivio se Pompeu ali je pristao da glasa kao prisutan - dakle niti za, niti protiv kandidata - da bi nadoknadio odsustvo jednog od republikanaca iz odbora, Džonija Ajzaksona iz Džordžije.

Demokrate tvrde da Pompeo nije odgovarajuća osoba za najvišeg diplomatu zemlje podsećajući da se, kao kongresmen, zalagao za vojna rešenja svetskih kriza, pre nego što ga je Tramp izabrao za šefa CIA-e.

"Ne verujem da je direktor Pompeo neko kome će diplomatija uvek biti prioritet nad konfliktom", izjavio je najviše rangirani demokrata u odboru, Bob Menendez iz Nju Džersija. "Posebno sam zabrinut zbog njegovih ranijih komentara o promeni režima u Iranu i Severnoj Koreji."

Republikanci su isticali Pompeova dostignuća, od toga što je diplomirao kao najbolji u klasi na vojnoj akademiji u Vest Pointu, preko studija prava na Harvardu do kratke karijere kao prvog čoveka CIA-e.

“Ne mogu da zamislim kvalifikovaniju osobu za položaj državnog sekretara", izjavio je predsedavajući odbora, republikanac Bob Korker iz Tenesilja.

O nominaciji Pompea glasaće Senat u punom sastavu gde je troje demokrata najavilo da će se pridružiti republikancima i glasati za potvrdu Pompea.

Vođa senatske manjine Mič Mekonel, republikanac iz Kentakija, uveren je da će Pompeo biti potvrđen.

“U Majku Pompeu, SAD će imati državnog sekretara koji uživa puno poverenje predsednika i koji ima jedinstvene kvalifikacije da ulije novu energiju u našu diplomatiju i predstavlja naše interese u inostranstvu", izjavio je Mekonel.

Tramp je nedavno uputio Pompea u Pjongjang na sastanak sa severnokorejskim predsednikom Kim Džong Unom uoči Trampovog planiranog susreta sa Kimom da bi razgovarali o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Ranije danas, predsednik Tramp optužio je opozicione demokrate za „opstrukciju“ zato što su spremni da glasaju protiv izbora direktora CIA-e Majka Pompea za novog državnog sekretara. Odbor kasnije večeras glasa o nominaciji. “Teško je poverovati da će opstrukcionisti glasati protiv Majka Pompea” za državnog sekretara, rekao je Tramp na Tviteru. “Demokrate ne žele da odobre stotine dobrih ljudi uključujući i ambasadora u Nemačkoj. Maksimalno odugovlače u procesu potvrde što se nikada pre nije događalo. Potrebno nam je više republikanaca!”

XS
SM
MD
LG