Linkovi

Državni sekretar Majk Pompeo doputovao u Izrael


Američki državni sekretar Majk Pompeo na pres konferenciji sa saudijskim ministrom spoljnih poslova Adelom Al Džubeirom u Rijadu, 29. aprila 2018.

Američki državni sekretar Majk Pompeo nalazi se u Izraelu, u okviru svoje prve posete inostranstvu od kada je potvrđen na novoj funkciji.

On je u Izrael doputovao iz Saudijske Arabije, gde je njegov viši politički savetnik Brajan Huk, koji ga prati tokom posete, pozvao evropske saveznike i druge zemlje da uvedu sankcije Iranu kako bi ga naveli da smanji program razvoja nuklearnih projektila.

"Pozivamo nacije širom sveta da uvedu sankcije pojedincima i entitetima povezanim sa iranskim nuklearnim programom, a to je ujedno bila i velika tema naših razgovora sa Evropljanima", rekao je Huk reporterima u Rijadu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rukuje se sa saudijski kolegom Adelom al-Džubeirom na konferenciji za novinare u Rijadu 29. aprila 2019.
Američki državni sekretar Majk Pompeo rukuje se sa saudijski kolegom Adelom al-Džubeirom na konferenciji za novinare u Rijadu 29. aprila 2019.

Trodnevna poseta, tokom koje će Pompeo obavestiti američke saveznike o politici ove administracije prema Iranu, takođe uključuje Jordan.

U petak, Pompeo je u Briselu izjavio da nije doneta odluka o tome da li će se predsednik Tramp povući iz iranskog nuklearnog sporazuma dodajući da su pregovori o tome u toku.

Na prvoj konferenciji za novinare u novom svojstvu, Pompeo je izjavio: "Ukoliko ne dođe do neke značajne promene i prevazilaženja nedostataka tog sporazuma, malo je verovatno da će predsednik Tramp ostati u dogovoru posle maja."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG