Linkovi

SAD razmatraju uvođenje obaveznog testa za putnike iz Britanije


Putnici na aerodromu u Atlanti, Džordžiji
Putnici na aerodromu u Atlanti, Džordžiji

Američki zvaničnici razmatraju mogućnost da ubuduće od putnika iz Velike Britanije, prilikom ulaska u SAD, zahtevaju negativan test na Kovid 19.

Mediji prenose da se Radna grupa Bele kuće za borbu protiv koronavirusa sastala u ponedeljak i da se razgovaralo o tome da se putnicima iz Britanije zatraži negativan test ne stariji od dva-tri dana.

Zbog novog soja koronavirusa, više od 40 zemlja je zabranilo putovanja iz Velike Britanije ili obustavilo avio saobraćaj sa tom zemljom.

SAD još nisu obustavile letove, ali je guverner Njujorka Endrju Kuomo rekao da je od avio kompanija tražio da, pre poletanja, putnike testiraju na Kovid i da su to prihvatile kompanije Virdžin, Britiš ervejz i Delta.

Guverner države Vašington Džej Insli je naredio svim putnicima koji dolaze iz Britanije i Južnoafričke republike, da pri ulasku u tu državu budu u karantinu 14 dana.

Doktor Entoni Fauči je rekao da je moguće da se novi soj virusa već nalazi u SAD.

SZO je poručila da za sada nema dokaza da je novi soj smrtonosniji ili opasniji i da su mutacije normalna pojava kod virusa.

Otkriće novog soja virusa zasenilo je početak vakcinacije protiv Kovida 19 u svetu. U SAD su bolnice do sada dobile skoro šest miliona dokza vakcine kompanije Moderna i 2,9 miliona doza vakcine Fajzer/Bajontek.

Fajzer/Bajontek vakcina je odobrena i u EU, a kako je najavila šefica evropske diplomatije Ursula von der Lejen, distribucija po zemljama članicama počeće u subotu, a vakcinacija 27. decembra.

Vol strit džurnal je objavio da se i kineska vakcina Sinovak pokazala efikasnom u kasnoj fazi testiranja u Brazilu. Dodaje se da će zvanično ti podaci biti objavljeni u sredu.

XS
SM
MD
LG