Linkovi

Nove mjere u CG: Zabrana organizovanja dočeka Nove godine


ARHIVA - Čovek sedi na klupi u parku u Podgorici, 30. oktobra 2020. (Foto: RFE/RL)
ARHIVA - Čovek sedi na klupi u parku u Podgorici, 30. oktobra 2020. (Foto: RFE/RL)

Ministarstvo zdravlja Crne Gore usvojilo je u ponedjeljak novi set anti-Kovid mjera koje će važiti do 11. januara, a koje zabranjuju organizovanje dočeka Nove godine na otvorenom i zatvorenom, rad kafića i međugradski saobraćaj u danima praznika, dok će dozvoljeni biti samo prijavljeni skupovi do 25 osoba i vjerska okupljanja po već utvrđenim pravilima.

“Tokom vjerskih praznika (noć između 24. i 25. decembra 2020, noć između 5. i 6. januara, kao i noć između 6. i 7. januara 2021. godine) dozvoljava se izlazak iz objekata stanovanja radi prisustvovanja tradicionalnim vjerskim obredima pod već definisanim uslovima za boravak u vjerskim objektima i za vrijeme vjerskih obreda na otvorenom”, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo je propisalo da će se vjerski obredi, u prisustvu vjernika, obavljati tako što će biti potrebno obezbijediti 10 metara kvadratnih po osobi u vjerskom objektu, odnosno četiri kvadratna metra na otvorenom, uz nošenje maske i poštovanje distance od dva metra.


Prema novom setu mjera, u periodu od 28. decembra i 11. januara zabranjeno je organizovanje svih stručnih i naučnih skupova, poput seminara i kongresa.

Izuzetak su prijavljeni javni skupovi do 25 osoba, u trajanju ne dužem od 60 minuta, kao i uz pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra, nošenje maski i uz korišćenje megafona i transparenata, bez uzvikivanja.

U narednom periodu ostaće na snazi mjera zabrane okupljanja u grupi većoj od četiri punoljetne osobe na otvorenom, osim za osobe koje obavljaju radne zadatke i članove istog domaćinstva.

Osim toga, biće zabranjen rad noćnih klubova i diskoteka, dok će rad ostalih ugostiteljskih objekata, izuzev hotela, biti organizovan u terminu od 7 do 20 sati, osim u danima gregorijanskog i julijanskog Božića i Nove godine, kada će biti dozvoljeno samo pružanje usluga dostave hrane.

“Zabranjen putnički međugradski saobraćaj od petka u 22 sata do ponedjeljka u 5 sati, kao i za dane 24, 25, 30. i 31. decembra 2020, kao i 1, 2, 6. i 7. januara 2021. godine”, navodi Ministarstvo.

XS
SM
MD
LG