Linkovi

Svetski lideri, bez SAD, obećali 8 milijardi dolara za borbu protiv Kovida 19


Zlatna statua sa zaštitnom maskom na licu na Trgu Trokadero, u blizini Ajfelove kule u Parizu (Foto: Reuters/Benoit Tessier)
Zlatna statua sa zaštitnom maskom na licu na Trgu Trokadero, u blizini Ajfelove kule u Parizu (Foto: Reuters/Benoit Tessier)

Svetski lideri i organizacije obećali su u ponedeljak da će izdvojiti ukupno osam milijardi dolara za istraživanje, proizvodnju i isporuku moguće vakcine i leka za Kovid 19, ali su Sjedinjene Države odbile da doprinesu toj globalnoj akciji, prenosi agencija Rojters.

Među organizatorima su bili Evropska unija, Velika Britanija, Norverška i Saudijska Arabija, a u virtuelnom događaju su učestvovali lideri iz Japana, Kanada i Južnoafričke Republike, dok je Kinu predstavljao samo ambasador pri EU.

Vlade planiraju da nastave da prikupljaju sredstva nekoliko nedelja i meseci i tako se pridruže naporima Svetske banke, Fondacije Bila i Melinde Gejts i bogatih pojedinaca.

"Za samo nekoliko sati zajedno smo obećali da ćemo izdvojiti 7,4 milijarde evra (8,1 milijardu dolara) za vakcine, dijagnostiku i lek za Kovid 19. To će pomoći da se pokrene globalna saradnja bez presedana", saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je predsedavala konferencijom koja je organizovana na internetu.

Međutim, ostalo je nejasno koliko je novih sredstava obećano, s obzirom na to da je ukupnom sumom možda obuhvaćen ranije obećan novac, saopštili su zvaničnici EU. Među donatorima je bila i pevačica Madona, koja je obećala milion evra, saopštila je predsednica EK.

Britanski premijer Boris Džonson, koji se oporavio posle teške bitke sa koronavirusom, rekao je da je potraga za vakcinom "najhitniji poduhvat naših života" i zatražio da se napravi "neprobojan štit oko svih ljudi".

Evropske diplomate saopštile su da Sjedinjene Države, koje imaju najveći broj zaraženih u svetu, nisu učestvovale u događaju. Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije odbio je da pojasni zašto.

"Podržavamo taj napor EU za izdvajanje novca, koji je među mnogima koji su u toku, a Sjedinjene Države su na čelu", rekao je zvaničnik novinarima putem telefona.

Predsednik Donald Tramp rekao je prošlog meseca da će zaustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije, čiji se generalni direktor obratio konferenciji u ponedeljak.

Norveška premijerka Erna Solberg rekla je da žali zbog te odluke, kao i zbog odsustva Vašingtona na konferenciji.

"Kada ste u krizi, rešavate je i to zajedno sa drugima", rekla je Solberg u intervjuu agenciji Rojters. Najavila je i da će Norveška izdvojiti milijardu dolara za pomoć u isporuci bilo koje vakcine protiv Kovida 19 i drugih bolesti.

"Nekoliko smo puta razgovarali sa američkim partnerima i uveren sam da će Amerikanci na kraju prihvatiti ovu dinamiku zato što je to put napred za svet", poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Globalna dostupnost vakcine

Mnogi lideri naglasili su da bilo koja vakcina mora da bude dostupna svima. Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ne bi trebalo da bude dostupna samo bogatim zemljama.

"Oni koji je razviju će naravno biti pošteno plaćeni, ali će biti dostupna ljudima širom sveta, preko organizacije koju izaberemo".

Evropski zvaničnici saopštili su da od farmaceutskih kompanija, kojima bude dat novac, neće biti traženo da se odreknu prava na intelektualnu svojinu kada je reč o novoj vakcini i tretmanima, ali da bi trebalo da obećaju da će oni biti dostupni širom sveta po pristupačnim cenama.

Predsednica Evropske komisije kazala je da je 8 milijardi dolara samo početna cifra i da će vremenom biti potrebno više novca.

XS
SM
MD
LG