Linkovi

Pompeo: Značajni dokazi da je koronavirus potekao iz kineske laboratorije


Američki državni sekrettar Majk Pompeo ( Foto: AP Photo/Andrew Harnik, Pool)
Američki državni sekrettar Majk Pompeo ( Foto: AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u nedelju da postoje" značajni dokazi" da je novi koronavirus potekao iz jedine kineske laboratorije.

"Postoje značajni dokazi da je ovo došlo iz laboratorije u Vuhanu", rekao je Pompeo televiziji ABC o virusu koji se pojavio prošle godine u Kini i odneo više od 240 hiljada života širom sveta, među kojima najmanje 67 hiljada u SAD.

Pompeo je zatim izneo suprostavljene izjave o poreklu virusa.

"Najbolji eksperti do sada smatraju da je veštački proizveden. Nemam razloga da u to ne verujem u ovom trenutku".

Međutim, nakon što je novinar podsetio da to nije zaključak američkih obaveštajnih agencija, državni sekretar je rekao: "Video sam šta su kazale obaveštajne agencije. Nemam razloga da verujem da su pogrešili".

Stejt department nije odgovorio na zahtev da pojasni Pompeove izjave, prenela je agencija Rojters.

U saopštenju kancelarije direktora Nacionalnih obaveštajnih službi, koje je objavljeno u četvrtak, navodi se da su obaveštajne službe "saglasne sa širokim naučnim konsenzusom da koronavirus nije veštački proizveden niti genetski modifikovan, ali da se još ispituje da li je rezultat nesreće u kineskoj laboratoriji.

Američki zvaničnici, upoznati sa obaveštajnim podacima i analizama, nedeljama govore da ne veruju da su kineski naučnici proizveli koronavirus u vladinoj laboratoriji za biološko oružje i da je odatle zatim procureo, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG