Linkovi

SAD odobrile lek remdesivir za lečenje Kovida 19


Bočice sa lekom remdesivir
Bočice sa lekom remdesivir

Američka Agencija za hranu i lekove odobrila je upotrebu antivirusnog leka remdesivir za lečenje Kovida 19, što znači da može da se koristi u bolnicama širom SAD.

Izvršni direktor kompanije "Gilied" koja proizvodi remdesivir Danijel O Dej rekao je na sastanku sa predsednikom Donaldom Trampom da je ovo "važan prvi korak" i da će bolnicama biti donirano više od 1,5 miliona doza ovog leka, prenosi Rojters.

Donacija bi trebalo da bude dovoljna za lečenje oko 140 hiljada pacijenata. Distribucija leka bi trebalo da počne u ponedeljak.

Kompanija "Gilied" saopštila je ranije da lek remdesivir, koji se daje intravenozno, pomaže u lečenju Kovida 19, a budući da nema vakcine protiv koronavirusa, interesovanje za ovaj lek je veliko.

Podaci američkog Nacionalnog instituta za zdravlje pokazali su da remdesvir smanjuje dužinu hospitalizacije za oko 31 odsto pacijenata, ali da ne utiče značajno na šanse za preživljavanje.

Institut za klinička i ekonomska istraživanja, koji procenjuje cene lekova u odnosu na njihovu učinkovitost, saopštio je da bi proizvodnja remdesivira mogla da košta 10 dolara, ali i da bi mogla da poraste na 4.500 ukoliko klinička ispitivanja pokažu da je efikasniji.

Remdesivir je u početku bio dostupan samo pacijentima koji učestvuju u kliničkim ispitivanjima, a odobrenje Agencije za hranu i lekove znači da sada može da se koristi u svim bolnicama.

Ipak, s obzirom na ograničene količine leka, prvo će biti dostavljen bolnicama u gradovima najteže pogođenim Kovidom 19.

Prema računici Rojtersa, širom sveta koronavirusom je zaraženo više do 3.2 miliona ljudi, dok je 232.800 umrlo.

SAD imaju najviše žrtava na svetu - 63.200.

XS
SM
MD
LG