Linkovi

Šef SZO: Proglašenje vanrednog stanja dalo dovoljno vremena za reakciju država


Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus (Foto: Rojters/Denis Balibouse)
Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus (Foto: Rojters/Denis Balibouse)

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je SZO na vreme reagovala proglašenjem koronavirusa svetskom pretnjom po zdravlje.

"Proglašenje vanrednog stanja na globalnom nivou zbog koronavirusa 30. januara, dalo je dovoljno vremena za reakciju celog sveta, jer je u tom momentu bilo samo 82 slučaja zaraze, i nijedan smrtni ishod van Kine".

Tedros je na videokonferenciji iz sedišta SZO u Ženevi, rekao da je pre proglašenja vanrednog stanja bio u poseti Kini da bi više saznao o novom virusu. Tokom te posete, navodi da je postignut sporazum sa Kinom da se pošalju stručnjaci.

Upitan o odnosima SZO i Amerike, najvećeg finansijera, koja je suspendovala finansiranje ove svetske organizacije, nakon kritika na račun snalaženja u pandemiji, Tedros je rekao:

"U stalnom smo kontaktu i sarađujemo".

Napominjući da je pandemija i dalje pretnja, Tedros je naveo da je jako zabrinut za potencijalni efekat zaraze, dok se pojačava širenje u zemljama u kojima je slab sistem zdravstvene zaštite.

Izvršni direktor SZO za hitne slučajeve Majk Rajan navodi da je primećen zabrinjujući broj slučajeva zaraze u Somaliji, Sudanu, Južnom Sudanu, Jemenu, Siriji, Avganistanu, Sijera Leoneu, severnoj Nigeriji i na Haitiju.

Rajan napominje da dok SZO shvata da neke države razmatraju relaksiranje mera borbe protiv pandemije, treba da budu u stanju pripravnosti zbog mogućeg rasta broja zaraženih i da budu spremne da vrate restrikcije, ako je potrebno.

Tedros kaže da će SZO nastaviti da radi sa državama i partnerima da omogući neophodna putovanja, humanitarnu pomoć, ali da se postepeno vrate i normalna putovanja.

"Kao što smo od samog početka radili, nastavićemo da pozivamo zemlje da primene paket mera da pronađu, izoluju, testiraju i leče svaki slučaj, i da saznaju sa kim je sve bio u kontaktu", navodi Tedros.

XS
SM
MD
LG