Linkovi

Svetske sile, Iran održali "konstruktivne" razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma


Policajci ispred hotela u Beču u kojem je odsela iranska delegacija, (Foto: AP/Florian Schroetter)
Policajci ispred hotela u Beču u kojem je odsela iranska delegacija, (Foto: AP/Florian Schroetter)

Iran i svetske sile u utorak su održali "konstruktivne" razgovore i saglasili se da formiraju radne grupe koje bi razmatrale sankcije koje bi Vašington mogao da ukine i nuklearna ograničenja koja bi Teheran mogao da poštuje u okviru napora da se oživi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Evropski posrednici počeli su u utorak odvojene razgovore sa iranskim i američkim zvaničnicima u Beču, u okviru incijative da se obe zemlje vrate punom poštovanju nuklearnog sporazuma iz 2015, iz kojeg se Vašington povukao pre tri godine.

Iran je više puta prekršio ograničenja predviđena sporazumom, u odgovoru na povlačenje Sjedinjenih Država 2018. godinu i odluku o ponovnom uvođenju američkih sankcija Teheranu.

Razgovori u utorak obuhvatali su sastanak preostalih potpisnica prvobitnog dogovora: Irana, Britanije, Kine, Francuske, Nemačke i Rusije u okviru grupe pod nazivom "Zajednička komisija", kojom predsedava Evropska unija. SAD nisu prisustvovale tokom sastanku.

Vašington i Teheran ističu da ne očekuju brzo postizanje napretka tokom razgovora, ali uz EU pozitivno ocenjuju ranu razmenu mišljenja.

"Konstruktivan sastanak Zajedničke komisije. Postoji jedinstvo i ambicija u pogledu zajedničkog diplomatskog procesa sa dve ekspertske grupe o nuklearnoj implementaciji i ukidanju sankcija. Intenziviraću odvojene kontakte u Beču sa svim relevantnim stranama", tvitovao je glavni koordinator EU Enrike Mora.

"Razgovori u Beču su bili konstruktivni..naš naredni sastanak je u petak", rekao je iranski pregovarač za nuklearna pitanja Abas Arakči za iransku državnu televiziju.

"Razgovori u Beču, čak i ako se ne sastajemo direktno sa Irancima, su dobrodošao, konstruktivan i potencijalno koristan korak dok pokušavamo da utvrdimo šta su Iranci spremni da urade da bi ponovo poštovali sporazum i kao rezultat toga, šta bi mi možda trebalo da uradimo da se i sami vratimo poštovanju", rekao je na redovnoj konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

SAD za pregovore pre oživljavanja sporazuma

Preostale potpisnice sporazuma prvobitno su se kratko sastale u jednom hotelu u Beču, gde je dogovor postignut 2015. godine, u okviru pripremnih razgovora.

Stalni predstavnik Rusije u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Mihail Uljanov rekao je posle sastanka da će dve grupe na ekspertskom nivou, o ukidanju sankcija i nuklearrnim pitanjima, biti zadužene da utvrde konkretne mere za postizanje napretka.

Eksperti bi trebalo da u utorak počnu sa radom na usklađivanju spiska sankcija koje bi SAD mogle da ukinu i nuklearnih obaveza koje bi Iran mogao da ispoštuje.

"Obnova sporazuma (JCPOA) se neće dogoditi odmah. Biće potrebno vreme. Koliko dugo? Niko ne zna. Najvažnije je da je posle današnjeg sastanka Zajedničke komisije počeo rad na postizanju tog cilja", tvitovao je Uljanov.

Zvaničnici Velike Britanije, Francuske i Nemačke imaće ulogu posrednika između Irana i SAD i odvojeno će razgovarati sa obe delegacije. Prisustvovaće i Rusija i Kina, takođe potpisnice nuklearnog sporazuma.

Američka delegacija, koju predvodi specijalni izaslanik Robert Meli, biće smeštena u obližnjem hotelu.

Administracija predsednika Džoa Bajdena želi da oživi sporazum, ali poručuje da su za to potrebni pregovori. Teheran odbacuje mogućnost direktnih razgovora sa Vašingtonom o tome da obe strane nastave da poštuju dogovor.

Prema sporazumu iz 2015. godine, Teheranu su ukinute američke i druge ekonomske sankcije u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa da bi se vlasti sprečile da razviju nuklearno oružje.

"Ovo će obuhvatati razgovore o utvrđivanju koraka koje SAD moraju da preduzmu i koraka koje Iran mora da preduzme. Zato što sve manje poštuju svoje nuklearne obaveze", rekao je Meli američkom Nacionalnom javnom radiju (NPR).

Prepreke u postizanju napretka

Iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama i bivši nuklearni pregovarač Mažid Takt-Ravanči rekao je da SAD snose odgovornost za postizanje napretka.

"SAD do sada nisu uspele da ispoštuju predizborno obećanje američkog predsednika da će se ponovo pridružiti JCPOA (Zajednički sveobuhvatni plan akcije). Ne bi trebalo protraćiti ovu priliku. Ako SAD ukinu sve sankcije, Iran će obustaviti sve uzvratne mere", tvitovao je Ravanči.

Iranski vrhovni vođa Ajatola Ali Kamenei, koji ima poslednju reč o državnim pitanjima, protivi se postepenom ukidanju američkih sankcija.

Diplomate su navele da bi razgovori mogli da traju nekoliko dana da bi se rešila neka od lakših pitanja pre nego što se nastave naredne nedelje. Cilj je da se postigne neka vrsta dogovora uoči predsedničkih izbora u Iranu u junu, rekao je zvaničnik, mada su iranski i američki zvaničnici saopštili da ne bi trebalo žuriti.

Bajdenova administracija je takođe navela da pokušava da napravi "dugotrajniji i snažniji sporazum" koji bi se bavio i drugim pitanjima - između ostalog i iranskim nuklearnim programom nakon isticanja odredbi postojećeg dogovora, iranskim razvojem balističkih projektila i podrškom koju Teheran pruža snagama širom Bliskog istoka. Nije poznato da li bi Iran pristao da učestvuje u razgovorima o tim pitanjima.

"Pre svega bi se zalagali za duži sporazum... bilo bi bolje, kao što je to slučaj sa bilo kojim dogovorom o kontroli naoružanja, da se utvrdi da li se može postići naknadni sporazum kojim se produžuju rokovi", naglasio je američki izaslanik Robert Meli.

XS
SM
MD
LG