Linkovi

SAD, Iran najavili početak indirektnih razgovora o nuklearnom programu


Iranske diplomate prisustvuju virtuelnom sastanku sa prestavnicima svetskih sila, 2. april 2021. godine (Foto: Iransko Ministarstvo inostranih poslova via AP)
Iranske diplomate prisustvuju virtuelnom sastanku sa prestavnicima svetskih sila, 2. april 2021. godine (Foto: Iransko Ministarstvo inostranih poslova via AP)

Sjedinjene Države i Iran saopštili su u petak da će naredne nedelje početi indirektne razgovore sa drugim svetskim silama u okviru napora da se Vašington i Teheran vrate poštovanju sporazuma o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, gotovo tri godine nakon što je bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao SAD iz tog dogovora.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs je nastavak pregovora, zakazanih za utorak 6. aprila u Austriji, nazvao "zdravim korakom".

"To je i dalje početak i ne očekujemo da će odmah biti napretka s obzirom na to da predstoje teški razgovori. Međutim, verujemo da je to zdrav korak napred", naveo je Prajs u saopštenju.

Dodao je da da će razgovori naredne nedelje biti vođeni u radnim grupama koje Evropska unija formira sa preostalim potpisnicima sporazuma, uključujući i Iran.

“Glavna pitanja o kojima će se razgovarati su nuklearni koraci koje bi Iran trebalo da preduzme da bi se vratio poštovanju odredbi sporazuma i potezi u pogledu ukidanja sankcija koje bi SAD trebalo da preduzmu da bi se takođe vratile poštovanju dogovora", rekao je Prajs.

Takođe je naglasio da trenutno ne očekuje "direktne razgovore SAD i Irana, ali da je Vašington otvoren za tu opciju".

Bela kuća saopštila je u petak da su indirektni razgovori sa Iranom u Beču potencijalno konstruktivni, ali da administracija ima svoj jasan stav i da trenutno ne očekuje direktne razgovore sa Teheranom.

Međutim, Iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif prethodno je poručio da nije planiran sastanak iranskih i američkih zvaničnika.

Zarif je tvitovao da je cilj sastanka u Beču da se "brzo finalizuju ukidanje sankcija i nuklearne mere da bi se ukinule sve sankcije posle čega bi Iran prestao da primenjuje uzvratne mere".

"Nema sastanka Iran - SAD. Nepotreban je ", poručio je iranski diplomata.

Tramp je povukao Sjedinjene Države iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine, dok je predsednik Džo Bajden poručio da je povratak tom dogovoru jedan od prioriteta njegove administracije.

Bajdenova administracija i Iran imaju različite stavove o uslovima za povratak SAD, između ostalog i o tajmingu ukidanja američkih sankcija protiv Teherana.

"Spremni za povratak SAD"

Iran i svetske sile koje učestvuju u sporazumu čiji cilj je da se Teheran spreči da razvije nuklearno oružje saopštili su u petak da su spremni da podrže povratak Sjedinjenih Država tom dogovoru.

Grupa - Evropska unija, Kina, Francuska, Nemačka, Rusija, Britaniija i Iran - "prepoznaje izglede za pun povratak SAD nuklearnom sporazumu (JCPOA) i podvlači spremnost da pozitivno rešava to pitanje, zajedničkim naporima", saopštio je predsedavajući sastanka visokih zvaničnika.

Učesnici su "naglasili rešenost da očuvaju sporazum i razgovarali su o načinima da se osigura povratak na njegovu punu i efikasnu primenu", navodi se u saopštenju posle virtuelnog sastanka.

Grupa je navela da će o dogovoru iz 2015. godine nastaviti razgovore u Beču u utorak 6. aprila da bi "jasno identifikovala ukidanje sankcija i primenu nuklearnih mera".

U saopštenju posle sastanka u petak, kojem je predsedavala EU, navodi se da će koordinator grupe "takođe intenzivirati odvojene kontakte u Beču" sa svim učesnicima nuklearnog sporazuma i sa Sjedinjenim Državama.

Iranski nuklearni pregovarač je, kako prenosi iranska državna televizija, na sastanku rekao da " za povratak SAD nuklearnom sporazumu nisu potrebni pregovori i da je put jasan".

"SAD mogu da se vrate sporazumu i prestanu da krše zakon na isti način na koji su se povukle i uvele nelegalne sankcije Iranu", rekao je Abas Aragči.

Bilo kakav povratak SAD bio bi komplikovan, s ozbirom na to da je Iran kršio ograničenja predviđena sporazumom, između ostalog i kada je reč o količini obogaćenog uranijuma koju može da skladišti. Teheran je saopštio da će nastaviti da poštuje odredbe sporazuma ako Vašington ispuni svoje obaveze, ukidanjem sankcija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je tokom protekle dve godine, Iran prikupio mnogo nuklearnog materijala i razvio nove kapacitete, te iskoristio taj period da "poboljša svoje veštine u tim oblastima".

Konačni cilj dogovora je da se Iran spreči da razvije nuklearnu bombu, što Teheran tvrdi da nije njegov cilj. Ta zemlja, međutim, sada ima dovoljno obogaćenog uranijuma da napravi bombu, ali ni blizu količine koju je imao pre potpisivanja nuklearnog sporazuma, navodi agencija Asošijeted pres.

Iran je prošlog meseca takođe počeo da ograničava međunarodnu inspekciju svojih nuklearnih postrojenja, ali je ipak postignut privremeni dogovor o određenom pristupu inspektora IAEA.

XS
SM
MD
LG