Linkovi

SZO prestaje da testira lek za malariju na pacijentima sa Kovidom 19


Hidroksiklorokin je lek koji se upotrebljava decenijama, ali kod pacijenata obolelih od malarije.
Hidroksiklorokin je lek koji se upotrebljava decenijama, ali kod pacijenata obolelih od malarije.

Svetska zdravstvena organizacija suspendovala je testiranje leka za malariju hidroksiklorokina kod pacijenata sa Kovidom-19 zbog strahovanja za njihovu bezbednost, objavio je generalni direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus.

Predsednik Donald Tramp i drugi zvaničnici često su pominjali hidroksiklorokin kao mogući lek za bolest koju izaziva novi koronavirus. Američki predsednik izjavio je da uzima taj lek kao prevenciju od infekcije.

"Izvršna grupa je primenila privremenu pauzu u korišćenju hidroksiklorokina u kliničkim ispitivanjima u okviru projekta "Solidarnost", dok se ne analiziraju podaci o bezbednosti leka", izjavio je Tedros na onlajn brifingu. On je dodao da se drugi testovi u okviru "Solidranosti" - velike međunarodne inicijative za sprovođenje kliničih proba mogućih lekova za virus - nastavljaju.

SZO je prethodno preporučila da se hidroksiklorokin ne koristi za lečenje ili sprečavanje infekcije koronavirusom, osim u okviru kliničkih proba.

SZO je prethodno preporučio da se hidroksiklorokin ne koristi za lečenje ili sprečavanje infekcije koronavirusom, osim u okviru kliničkih proba.

Na istom brifingu za novinare, Majk Rajan, šef programa za vanredne situacije u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, izjavio je da zemlje moraju da rade na tome da osiguraju da ne dođe do neposrednog drugog talasa zaraze virusom. On je poručio da zemlje treba da sprovedu sveobuhvatne strategije da bi osigurale da će broj slučajeva Kovida-19 nastaviti da opada.

XS
SM
MD
LG