Linkovi

Istraživanje: Probna vakcina protiv uzročnika Kovida 19 sprečila zapaljenje pluća kod majmuna


Jedna od naučnica istraživačkog tima tokom ispitivanja probne vakcine ChAdOx1 (Foto: Reuters)
Jedna od naučnica istraživačkog tima tokom ispitivanja probne vakcine ChAdOx1 (Foto: Reuters)

Jedna doza probne vakcine ChAdOk1 nCoV-19 protiv SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje Kovid 19, zaštitila je šest majmuna od zapaljenja pluća koju uzrokuje virus, objavili su Nacionalni instituti zdravstvenih naučnika i saradnici Univerziteta u Okfordu, preneo je američki Nacionalni institut za zdravlje na svojoj internet stranici.

“Istraživači su podatke do kojih su došli, pre objave u štampanoj verziji, objavili na linku bioRkiv. Njihovi zaključci još nisu prošli recenziju – ali se javno dele da bi se pomogao zajednički odgovor zdravstva na Kovid 19. Na osnovu utvrđenih podataka u Velikoj Britaniji je 23. aprila, sa zdravim dobrovljcima, počela prva faza ispitivanja vakcine”, navodi se na internet stranici američkog Nacionalnog instututa za zdravlje.

Vakcinu ispituju i razvijaju stručnjaci Džener instituta na Univerzitetu u Oksfordu. U svojim istraživanjima koriste adenovirus šimpanze koji nisu replicirali kako bi izazvali da SARS-CoV-2 protein proizvede imuni odgovor.

ChAdOk1 koristi se za razvoj testnih vakcina protiv nekoliko patogena, uključujući i koronavirus koji izaziva respiratorni sindrom Bliskog Istoka (MERS). Naučnici su brzo svoja istraživanja prilagodili SARS-CoV-2 – kada su se pojavili prvi slučajevi Kovida 19. Utvrdili su da vakcina brzo proizvodi imunološke odgovore protiv SARS-CoV-2 kod miševa i majmuna. Potom su učinak testne vakcine ispitali i na majmunima u laboratoriji Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u Roki mauntinu u Hamiltonu u državi Montana”, navedeno je u tekstu.

Stanje šest životinja koje su primile probnu vakcinu 28 dana pre nego što su zaražene SARS-CoV-2, upoređeno je sa stanjem tri kontrolne životinje koje nisu primile vakcinu.

“U plućima vakcinisnih životinja nije bilo znakova replikacije virusa, zabeležen je nizak nivo respiratornih bolesti, kao i oštećenja pluća - u poređenju sa životinjama sa čijim stanjem je vršeno poređenje”, saopštio je američki Nacionalni institut za zdravlje.

Ta ustanova navela je da je Univerzitet u Okfordu sklopio partnerstvo sa globalnom biofarmaceutskom kompanijom AstraZeneca, čije je sedište u Velikoj Britaniji, radi nastavka razvoja, proizvodnje i potencijalne distribucije vakcine.

XS
SM
MD
LG