Linkovi

Američka zabrana putovanja iz Brazila stupa na snagu u utorak


Prazan aerodrom u Sao Paolu u Brazilu (Foto: Rojters/Amanda Perobell)
Prazan aerodrom u Sao Paolu u Brazilu (Foto: Rojters/Amanda Perobell)

Zabrana ulaska putnika iz Brazila u Sjedinjene Države, koja je uvedena da bi se sprečilo širenje koronavirusa, stupa na snagu u utorak, dva dana ranije nego što je Bela kuća prvobitno objavila.

Američki zvaničnici nisu obrazložili zašto je odlučeno da se pomeri datum stupanja na snagu zabrane koja se odnosi na strance koji žele da dođu u Sjedinjene Države, a bili su u Brazilu tokom proteklih 14 dana.

To je period u kojem neko može da bude zaražen od koronavirusa i da zarazi druge, a da nema simptome. Slične zabrane uvedene su za Kinu i Evropu.

Brazil sada ima drugi najveći broj potvrđenih slučajeva u svetu posle Amerike. Prema zvaničnim podacima, obolelo je najmanje 370.000 hiljada ljudi, a preminulo više od 23.000. Međutim, strahuje se da je broj zaraženih mnogo veći.

"U Brazilu danas imamo 300.000 slučajeva, a možda 12 puta više od tog broja", kaže direktorka Odbora za kontrolu bolesti u bolnici Santa Žoana Rozana Rihtman.

Brazilska lekarka kaže da su mnogi od njenih pacijenata mladi ljudi, što je obrazac koji počinje da se pojavljuje u zemaljama u razvoju, kao što su Meksiko i Brazil.

U Meksiku takođe raste broj zaraženih i umrlih. Prema novih podacima više od 71.000 ljudi je inficirano, a umrlo je više od sedam i po hiljada.

Lekari su u ponedeljak na ulicama Meksiko Sitija održali protest zbog nedostatka lične zaštitne opreme. Meksiko ipak planira da otvori popularne turističke destinacije za Amerikance, kao što je Kankun, 1. juna i tvrdi da će do tada biti sprovedene sve mere zaštite.

XS
SM
MD
LG