Linkovi

Zašto je Trampova izjava da pije lek za malariju dobro prihvaćena u Indiji?


Farmaceut u Mumbaju pokazuje pakovanje hidroksihlorokina
Farmaceut u Mumbaju pokazuje pakovanje hidroksihlorokina

Izjava predsednika Donalda Trampa da uzima hidroksihlorokin, lek protiv malarije, zbog prevencije koronavirusa izgleda je dobro prihvaćena u Indiji.

I prethodna izjava predsednika Amerike o dobrobiti leka protiv malarije uzrokovala je da Indija, kao najveći proizvođač tog leka, počne da proizvodi mnogo veće količine - uprkos tome što ne postoje čvrsti dokazi da pomaže u lećenju Kovida 19.

Tramp je rekao da uzima lek za malariju da bi sprečio koronavirus, bez obzira na upozorenja lekara". Američki predsednik tvrdi da mu hidroksihlorokin pruža "dodatni osećaj sigurnosti".

Suhil Gupta, farmaceut iz Nju Delhija, kaže da Trampova izjava ne utiče mnogo na stanje u Indiji.

"On nije farmaceut i u tom smislu njegove izjave nisu relevantne",

Ali, činjenica je da se proizvodnja leka koji se u Indiji već dugo koristi u lečenju malarije i lupusa, povećala otkad je Tramp još u martu tvitovao da taj lek, u kombinaciji sa antibioticima, može da bude prekretnica u lečenju Kovida 19.

Ministarstvo zdravlja Indije ubrzo je odobrilo lek kao preventivu svim zdravstvenim radnicima, i kao sredstvo za lečenje za one koji su u kritičnom stanju.

Agencija AP navodi da su nadležni u Indiji odbili da komentarišu ove navode.

Indija je u početku zabranjivala izvoz hidroksihlorokina, ali je zabranu ukinula posle Trampove najave da bi mogao da uzvrati istom merom. Vlada Indije naredila je proizvođačima da sa 1,2 miliona doza skoče na čak 3 miliona pilula mesečno. Prodaja je skočila od SAD do Australije.

Indija je najveći svetski proizvođač lekova po receptu, zbog čega je sličnu ulogu kao sada imala u doba pandemije HIV-a.

Ipak, stručnjaci kažu da je ovoga puta problem u tome što ima malo dokaza da hidroksihlorokin pomaže u tretmanu Kovida 19. Indija zato požuruje naučne studije kako bi se potvrdila učinkovitost ovog leka.

Studija u SAD nije pokazala nikakve koristi od upotrebe leka za malariju, čak je zabeležena i veća smrtnost onih koji su ga uzimali i zato stručnjaci apeluju na oprez.



XS
SM
MD
LG