Linkovi

Brojne osude ruskih poteza u Ukrajini


Zastave zemalja članica NATO vijore se tokom posete nemačke ministarke odbrane Kristin Lambreht nemačkim trupama u vojnoj bazi Rukla, Litvanija, 22. februara 2022. (Foto: Reuters/Ints Kalnins)
Zastave zemalja članica NATO vijore se tokom posete nemačke ministarke odbrane Kristin Lambreht nemačkim trupama u vojnoj bazi Rukla, Litvanija, 22. februara 2022. (Foto: Reuters/Ints Kalnins)

Vlade širom sveta reagovale su na rusko priznanje otcepljenih oblasti u istočnoj Ukrajini kao nezavisnih država, a mnogi su osudili taj potez i pozvali na diplomatsko rešenje krize.

"Moramo jasno da stavimo do znanja da je napad na Ukrajinu napad na suverenitet svake države članice UN i povelju UN – i da će imati brze i teške posledice", rekla je ambasadorka Sjedinenih Država pri UN Linda Tomas-Grinfild kasno uveče u ponedeljak.

"I dalje verujemo da je diplomatski sto jedino mesto gde odgovorne nacije rešavaju svoje razlike".

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša rekao je da lider UN smatra da je odluka Rusije "protivrečna principima" Povelje UN i da predstavalja kršenje suvereniteta Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske objavilo je rano u utorak saopštenje u kojem je rusku akciju nazvalo "očiglednim kršenjem političkog jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

U Parizu, ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan osudio je potez Rusije i rekao da će biti dočekan sankcijama.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da EU u ovom trenutku neće primeniti čitav niz sankcija, ali će uvesti mere kao odgovor na najave ruskog predsednika Vladimira Putina od ponedeljka.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson obećao je da će uvesti "veoma snažan paket sankcija" u slučaju ruske invazije na Ukrajinu i nazvao Putinove akcije "flagrantnim kršenjem" ukrajinskog suvereniteta.

Žang Jun, ambasador Kine u Ujedinjenim nacijama, pozvao je sve strane da budu uzdržane i da "traže razumna rešenja".

Ministarstvo spoljnih poslova Irana takođe je pozvalo na uzdržanost, okrivljujući "intervencije i provokativne akcije NATO i uglavnom SAD" za komplikovanje situacije u regionu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Rusija "nastavlja da podstiče sukob u istočnoj Ukrajini pružajući finansijsku i vojnu podršku separatistima" i "pokušava da iscenira izgovor da ponovo izvrši invaziju na Ukrajinu".

Premijer Japana Fumio Kišida nazvao je postupke Rusije "neprihvatljivim" i rekao da Japan "sa velikom zabrinutošću posmatra razvoj događaja".

Državna televizija u Siriji, saveznici koja se oslanjala na rusku vojnu podršku tokom sopstvenog sukoba, citirala je ministra spoljnih poslova Fejsala Mekdada koji je rekao da Sirija podržava odluku Rusije "i da će sarađivati sa njom".

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke saopštilo je da ruska akcija predstavlja "jasno kršenje fundamentalnih principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma iz Minska".

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je da Rusija „krši sva svoja obećanja svetskoj zajednici“.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost" zbog eskalacije tenzija duž rusko-ukrajinske granice i podržalo "suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

XS
SM
MD
LG