Linkovi

Ukrajina saopštila da joj je nebo bezbedno, dok neke aviokompanije ukidaju letove


ARHIVA - Avioni nemačke Lufthanze na aerodromu u Frankfurtu 4. maja 2020.
ARHIVA - Avioni nemačke Lufthanze na aerodromu u Frankfurtu 4. maja 2020.

Ukrajina je saopštila u ponedeljak da je oko 10 avio-kompanija obustavilo letove u tu zemlju tamo zbog upozorenja SAD o napadu ruskih snaga na njenoj granici, ali je insistirala da su njeni vazdušni koridori otvoreni i da je letenje ka toj istočnoevropskoj zemlji bezbedno.

Nemačka Lufthanza saopštila je da obustavlja letove za Ukrajinu od ponedeljka, pridruživši se tako KLM-u, koji je to već učinio.

Skandinavska avio-kompanija SAS takođe je suspendovala letove ove nedelje, dok je Er Frans odlučio da otkaže letove između Pariza i Kijeva u utorak kao "meru predostrožnosti".

"Trenutno otkazivanje letova jednog broja stranih avio-kompanija diktira isključivo informativno pogoršanje situacije, a ne stvarne promene u bezbednosti letova", rekao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksander Kubrakov na brifingu za novinare.

On nije imenovao avio-kompanije i rekao da "država radi na nadomešćivanju otkazanih letova".

Kubrakov je rekao da je ukrainska nacionalna aviokompanija UIA već otvorila prodaju karata i povećao kapacitet aviona na dodatnim letovima od Kijeva do Minhena i Ženeve, koje je Lufthanza otkazala.

UIA je saopštila da je 13 aviona još uvek aktivno. Avio-kompanija ima ukupno 26 aviona u svojoj floti, ali devet od njih je napustilo zemlju prošle kako bi bilo sklonjeno u Evropi – uključujući sedam samo 14. februara, podacima su praćenja letova aviona Flightradar24.

Egzodus je usledio nakon što su dve ukrajinske avio-kompanije otkrile probleme u obezbeđivanju plaćenog osiguranja za neke od svojih letova dok je Rusija gomilala ogromnu vojnu silu na svojoj granici.

Rusija i Ukrajina su u ponedeljak nagovestile nove diplomatske napore kako bi se izbegao sukob, ali najveća ukrajinska avio-kompanija je saopštila da su njeni osiguravači već ukinuli pokriće za bar neke od njenih aviona na letovima u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

Međutim, jedna osiguravajuća kompanija je negirala da se avio-kompanije povlače zbog nedostatka pokrića.

"Nastavljamo da podržavamo mnoge avio-kompanije koje lete u region", rekao je Brus Karman, glavni službenik za osiguranje u Hajv aero
(Hive Aero) u Londonu.

UIA upravlja mešavinom flotom putničkih aviona Boing 737 na srednjim razdaljinama i manjom flotom aviona za regionalne letove Embraer. Tri veća Boingova aviona za duže destinacije su zaustavljena tokom pandemije.

XS
SM
MD
LG