Linkovi

MVP Crne Gore: Odluka Rusije kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine; Ambasada pozdravlja


Tenk vozi ulicama grada Donjetska, koji je pod kontrolom separatista, u Ukrajini, 22. februara 2022.
Tenk vozi ulicama grada Donjetska, koji je pod kontrolom separatista, u Ukrajini, 22. februara 2022.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore saopštilo je u utorak da odluka Rusije da prizna samoproglašene "Narodne republike" Donjeck i Lugansk predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, sporazuma iz Minska i međunarodnog prava.

"Crna Gora je ujedinjena sa Evropskom unijom i njenim NATO saveznicima u podršci Ukrajini", napisali su iz MVP na svom Tviter nalogu.

Saopštenje crnogorskog MVP-a uslijedilo je nakon što je sinoć predsjednik Rusije Vladimir Putin donio ukaz o priznanju nezavisnosti samoproglašenih proruskih Luganske i Donjecke narodne republike na istoku zemlje.

Potez Putina osudili su zapadni zvaničnici najavljujući da će uvesti sankcije Moskvi.

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je izvršnu uredbu o zabrani ulaganja, trgovine i finansiranja koje bi obavljali građani SAD sa ukrajinskim regionima čije otcjepljenje podržava Rusija.

Ambasada Ukrajine: Cijenimo podršku Podgorice

Iz ukrajinske ambasade u Crnoj Gori saopštili su da "cijene podršku zvanične Podgorice", komentarišući stav MVP-a Crne Gore.

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori medijima je proslijedila i zvanično saopštenje ministarstva vanjskih poslova te zemlje u kome se osuđuje "odluka Ruske Federacije da prizna 'nezavisnost' kvazi entiteta koje je stvorila na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, takozvane 'Luganske Narodne Republike' i 'Donjecke Narodne Republike'".

"Ovom akcijom ruska strana je očigledno prekršila osnovne norme i principe međunarodnog prava, Povelju UN, narušila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Odluka Ruske Federacije da prizna takozvanu 'Lugansku Narodnu Republiku' i 'Donjecku Narodnu Republiku' neće imati nikakve pravne implikacije. Ova odluka naglo eskalira situaciju i može značiti jednostrano povlačenje Ruske Federacije iz Minskog sporazuma", navodi se u saopštenju.

Prema navodima saopštenja, ukrajinska strana razumije namjere Rusije i njen "cilj da provocira Ukrajinu", te “uzima u obzir sve rizike i da ne popuštaju pred provokacijama, jer ostaju "posvećeni političko-diplomatskom rješavanju rusko-ukrajinskog oružanog sukoba".

"Po nalogu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, ukrajinska diplomatska služba trenutno koristi čitav arsenal instrumenata diplomatije da spriječi širenje oružanog sukoba", navodi ukrajinsko ministarstvo.

Oni su rekli da je "ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba u stalnoj komunikaciji sa svojim kolegama radi koordinacije diplomatskih napora i preduzimanja radnji za održavanje sastanaka međunarodnih agencija i samita, kao i privlačenje pomoći odbrane i obezbjeđivanje primjene oštrih sankcija protiv Ruske Federacije."

"Sljedeće odluke i potezi Ruske Federacije u velikoj mjeri zavise od globalnih reakcija na današnja dešavanja. Zato insistiramo na primjeni oštrih sankcija protiv Rusije kako bismo poslali jasan signal o neprihvatljivosti dalje eskalacije. Došlo je vrijeme da se djeluje kako bi se zaustavila ruska agresija i vratila mir i stabilnost u Evropi", zaključuje se u saopštenju MVP Ukrajine.

XS
SM
MD
LG