Linkovi

Rusija poriče optužbe SAD da je svemirskim otpadom ugrozila MSS


ARHIVA - Fotografila Međunarodne svemirske stanice (MSS), 4. oktobra 2018.
ARHIVA - Fotografila Međunarodne svemirske stanice (MSS), 4. oktobra 2018.

Ruski zvaničnici odbacili su optužbe da su ugrozili astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici testiranjem oružja koje je stvorilo više od 1.500 komada svemirskog otpada.

Američki zvaničnici u ponedeljak su optužili Rusiju da je raketom uništila stari satelit, i da je nastao otpad koji bi ozbiljno mogao da ošteti stanicu.

Stejt department je potvrdio da otpad čine ostaci sa starog ruskog satelita uništenog raketnim udarom, i opisao to nepromišljenim i nedogovornim potezom Rusije.

Astronautima sada preti četiri puta veći rizik nego inače, rekao je za Asošijeted pres administrator NASA-e Bil Nelson. Ovaj test pokazuje da je Rusija, iako tvrdi da je protiv naoružavanja u svemiru, "spremna da ugrožava istraživanja svemira svih zemalja svojim nepromišljenim ponašanjem", saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ruska svemirska agencija Roskosmos nije potvrdila da je došlo do raketnog udara, navodeći da je "bezbednost posade stanice - naš glavni prioritet."

Rusko ministarstvo odbrane u utorak je potvrdilo da je sprovelo test i uništilo satelit koji je u orbiti 1982. ali tvrde da "SAD sigurno znaju da fragmenti satelita, imajući u vidu vreme testiranja i orbitalne parametre, ne predstavljaju pretnju orbitalnim stanicama i svemirskim aktivnostima", a izjave amerikih zvaničnika nazvali su "licemernim."

Ranije u ponedeljak, četvorica Amerikanaca, jedan Nemac i dva Rusa na stanici bili su primorani da nakratko potraže sklonište u svojim usidrenim kapsulama zbog krhotina.

Najmanje 1.500 komada krhotine uništenog satelita bilo je dovoljno veliko da se prikaže na radaru i vidi kroz teleskope, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs. Ali, nebrojeno mnogo drugih fragmenata premali su za praćenje, no i dalje predstavljaju opasnost po svemirsku stanicu, kao i za satelite u orbiti.

Čak i mrlja boje može da napravi veliku štetu pri kretanju brzinom od 28.000 kilometara na čas u orbiti Nešto veliko, u slučaju udara, moglo bi da izazove katastrofu.

"Nastavićemo da jasno stavljamo do znanja da nećemo tolerisati ovakvu vrstu aktivnosti", rekao je Prajs.

Rekao je da su SAD "u više navrata sa ruskim kolegama govorile o našoj zabrinutosti u vezi sa potencijalnim testiranjem satelita".

Kontrola misije NASA saopštila je da bi povećana pretnja od krhotina mogla da se nastavi još nekoliko dana i da nastavi da prekida naučna istraživanja i drugi rad astronauta. Četiri od sedam članova posade stigla su na orbitalnu ispostavu u četvrtak uveče.

Astronaut NASA-e Mark Vande Hei, koji je na polovini jednogodišnje misije, nazvao je to "ludim, ali dobro koordiniranim danom" dok je Kontroli misije želeo laku noć.

"To je svakako bio odličan način da se povežemo kao posada, počevši od našeg prvog radnog dana u svemiru", rekao je on.

Američka svemirska komanda saopštila je da prati kretanje polje krhotina u orbiti. NASA nije dala nikakav komentar do kasnog popodneva, a u ponedeljak kasno u ponedeljak iz Rusije nije bilo reči o raketnom udaru.

Slično testiranje oružja koje je izvršila Kina 2007. godine takođe je rezultiralo nebrojenim komadima krhotina. Jedan od tih komada pretio je da se opasno približi svemirskoj stanici prošle nedelje. Iako je to kasnije odbačeno kao rizik, NASA je ipak naterala stanicu da se pomeri.

Testovi protivsatelitskih raketa koje su Sjedinjene Države izvele 2008. i Indija 2019. sprovedeni su na mnogo nižim visinama iznad Zemlje, znatno ispod orbite svemirske stanice.

Sve do ponedeljka, Svemirska komanda je već pratila oko 20.000 komada svemirskog otpada, uključujući stare i pokvarene satelite iz celog sveta.

Džonatan Mekdauel iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku rekao je da će biti potrebni dani, ako ne i nedelje i meseci da se katalogizuju najnovije olupine i potvrde njihove orbite. Fragmenti će početi da se šire tokom vremena, zbog atmosferskog otpora i drugih sila, rekao je on u mejlu.

Svemirska stanica je posebno izložena velikom riziku jer se test desio blizu njene orbite, rekao je Mekdauel. Ali svi objekti u niskoj orbiti Zemlje - uključujući kinesku svemirsku stanicu za tri osobe, pa čak i svemirski teleskop Habl - biće u "nešto povećanom riziku" u narednih nekoliko godina, primetio je on.

Džon Kirbi, portparol Pentagona, rekao je da je najveća zabrinutost svemirski otpad. Osim toga, Sjedinjene Države nadgledaju "vrste sposobnosti koje Rusija izgleda želi da razvije, a koje bi mogle da predstavljaju pretnju ne samo po naše nacionalne bezbednosne interese već i po bezbednosne interese drugih nacija koje putuju u svemir".

Ranije tokom dana, Ruska svemirska agencija je putem Tvitera saopštila da je astronautima naređeno da uđu u svoje usidrene kapsule, u slučaju da moraju brzo da pobegnu. Agencija je saopštila da se posada vraća u rutinske operacije, a komandant svemirske stanice, Rus Anton Škaplerov, napisao je na Tviteru: "Prijatelji, kod nas je sve redovno!"

Ali oblak krhotina predstavljao je pretnju u svakoj prolaznoj orbiti - ili svakih sat i po - i sve robotske aktivnosti na američkoj strani su stavljene na čekanje.

Nemački astronaut Matijas Maurer takođe je morao da pronađe bezbednije mesto za spavanje nego što je to evropska laboratorija.

XS
SM
MD
LG