Linkovi

Prvi turistički let u svemir uspešno završen


Putnici na privatnom, turističkom letu u svemir
Putnici na privatnom, turističkom letu u svemir

Četvoro turista-amatera koji su pre četiri dana krenuli u svemir, uspešno su sleteli na zemlju u kapsuli koja je pala u Atlanstki okean blizu Floride.

Kapsula Spejs Eksa, kompanije Ilona Maska, spustila se na mesto odakle je i krenula pre tri dana.

U svemir su leteli jedan milijarder i troje njegovih gostiju, a u letelici sa njima nije bilo profesionalnih astronauta.

Kapsula je bila na neobično velikoj visini od 585 kilometara, i prešla je Međunarodnu svemirsku stanicu za oko 160 kilometara. Putnici su mogli da vide Zemlju kroz prozor na vrhu kapsule.

Lansiranje turističkog leta u svemir sa Floride
Lansiranje turističkog leta u svemir sa Floride

Miljarder, 38-godišnji Džared Ajzakmen, koji je finansirao put, želeo je da animira ljude da doniraju novac dečjoj bolnici Sent Džud, pa je organizovao lutriju za dva sedišta u letelici.

U svemir sa njim s leteli Hejli Arseno iz bolnice Sent Džud, i dobitnici na lutriji 42-godišnji Kris Semborski iz države Vašington i Sijen Proktor iz Arizone.

Oni su proveli šest meseci obučavajući se za let u svemir i pripremajući se za različite scenarije. Prema dostupnim podacima, let je prošao bez problema.

U letelici su mogli da biraju i hranu: hladnu picu i sendviće, kao i špagete bolonjeze i jagnjetinu.

Svemirski turizam je u razvoju, a osim Maska, letove su organizovali i milijarderi Džef Bezos i Ričard Brenson, ali su njihovi letovi trajali 10 ili 15 minuta.

XS
SM
MD
LG