Linkovi

Let milijardera Bezosa u svemir


Bezosovo sletanje
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Bezos u svemiru

"Najbolji dan ikada", bio je komentar američkog milijardera Džefa Bezosa nakon što je kapsula kojom je leteo u svemir dotakla zemlju posle leta.

"Put je bio neverovatan", rekao je osamdeset dvogodišnjoj pilotkinji Voli Fank, članici četvoročlane posade, na šta je ona uzvratila da je saglasna sa time.

Nakon sletanja Mark Bezos, brat američkog milijardera, poručio je da se oseća izuzetno dobro.

Putovanje četvoročlane posade do ivice svemira trajalo je deset minuta i deset sekundi. Američki biznismen Bezos bio je drugi milijarder koji je tokom jula finansirao putovanje u svemir - devet dana nakon Ričarda Brensona.

Bezos na Zemlji
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Pedeset sedmogodišnji osnivač giganta za elektronsku trgovinu Amazon i tri njegova saputnika odletela su u svemir brodom rakete Nju Šepard, koju je napravila njegova kompanija Blue oridžin. Osnovao je 2000. godine sa ciljem stvaranja stalnih svemirskih kolonija u kojima će ljudi živeti i raditi.

Nju Šepard, nazvan po Alanu Šepardu, prvom američkom astronautu upalio je motore ubrzo nakon izlaska sunca. Putovao je brzinom tri puta većom od brzine zvuka pre nego što se kapsula odvojila od rakete i počla da pluta iznad Zemlje u trajanju od tri do četiri minuta, omogućavajući Bezosu i njegovim saputnicima da dožive bestežinsko stanje. Kapsula je potom ponovo ušla u atmosferu i sletela u blizini mesta lansiranja, dok je raketa završila nekoliko kilometara dalje.

Bezosu su se pridružili njegov brat Mark, plus 82-godišnja pionirka avijacije Meri Volis "Voli" Fank i 18-godišnji Oliver Dimen, što će ih učiniti najstarijom i najmlađom osobom koje će leteti u svemir.

Fank je bila jedna od takozvanih Merkur 13, prve grupa žena koja se obučila za američki svemirski program šezdesetih godina, ali im je zbog pola uskraćena šansa da postanu astronautkinje.

Dimen, rođeni Holanđani, pridodat je posadi u poslednji trenutak nakon što je anonimni pobednik aukcije vredne 28 miliona dolara za mesto u "Nju Šepardu" odustao, navodeći kao razlog svoj raspored i planove. Dimenov otac bio je drugoplasirani na aukciji, što je mladića učinilo prvim mladim astronautom u Blu oridžinu.

Bezos, vatreni svemirski entuzijast otkako je u mladosti gledao lunarne misije Apolo, kreće u svemir na 52. godišnjicu istorijskog sletanja na Apolo 11.

Tokom televizijskog intervjua u ponedeljak, Bezos je insistirao da njegov cilj nije takmičenje sa Brensonom, već "izgradnja puta u svemir kako bi buduće generacije mogle da rade neverovatne stvari u svemiru".

Prva misija sa posadom kompanije "Blu oridžin" dolazi nakon 15 probnih letova vozila "Nju Šepard". Bob Smit, izvršni direktor kompanije, kaže da se planiraju još dve misije sa ljudskom posadom na brodu "Nju Šepard" do kraja ove godine ako let u utorak bude uspešan.

Kompanija takođe pravi veću raketu "Nju Glen" - nazvanu po Džonu Glenu, prvom američkom astronautu koji je krenuo u orbitu oko Zemlje - koja će u svemir poslati i vozila sa posadom i bez posade.

XS
SM
MD
LG