Linkovi

Dve svemirske letelice proleću pored Venere, koristeći njenu gravitaciju za dalji let


Arhiva - Fotografija Venere napravljena od podataka koje je prikupio svemirski brod Magelan i Pionir Venus orbiter.
Arhiva - Fotografija Venere napravljena od podataka koje je prikupio svemirski brod Magelan i Pionir Venus orbiter.

Dve svemirske letelice će ove nedelje proleteti pored Venere u razmaku od nekoliko sati, jedna za drugom, koristeći ovaj manevar kako bi izveli malo dodatnog naučnog istraživanja na putu ka glavnim ciljevima svojih misija, u centru Sunčevog sistema.

Sonda Solar Orbiter Evropske svemirske agencije, u saradnji sa NASA-om, leteće oko Venere rano u ponedeljak, koristeći gravitaciju planete kako bi izašla na kurs ka pozicijama za posmatranje polova Sunca.

Otprilike 33 sata kasnije, evropsko-japanska svemirska letelica BepiKolumbo približiće se Veneri još više, u manevru osmišljenom da joj pomogne da naglo uspori i bezbedno se usmeri ka orbiti Merkura 2025. godine.

"Bez ovog preleta, ne bismo mogli da stignemo na našu ciljnu planetu", rekla je Elsa Montagnon, menadžerka operacija svemirskih letelica govoreći o BepiKolumbu. "Energija potrebna za ulazak u orbitu Merkura bila bi preterano skupa u smislu pogonskog goriva."

Obe sonde imaju brojne naučne instrumente, od kojih će neki biti korišćeni za bliži pogled na Veneru dok se budu približavali planeti.

Merenja će biti pridodata onima koje je snimila japanska sonda Akatsuki, koja je već u orbiti oko Zemljinog toplog suseda. NASA i Evropska svemirska agencija planiraju da do kraja decenije pošalju još tri misije na Veneru.

XS
SM
MD
LG