Linkovi

Kineska raketa bezbedno ušla u Zemljinu atmosferu iznad Indijskog okeana


Arhiva: Raketa Dugi marš 5Y, koja prenosi Čang-5 mesečevu sondu, snimljena pre poletanja u Venčang centru za svemirska lansiranja, u Venčangu, Kina.
Arhiva: Raketa Dugi marš 5Y, koja prenosi Čang-5 mesečevu sondu, snimljena pre poletanja u Venčang centru za svemirska lansiranja, u Venčangu, Kina.

Ostaci kineske rakete bez kontrole bezbedno su se vratili u Zemljinu atmosferu iznad Indijskog okeana, preneli su kineski državni mediji.

Glavnina rakete uništena je nakon što je ponovo ušla u Zemljinu atmosferu. Svemirski stručnjaci nisu bili sigurni gde će i kada otpaci sleteti i šta će se dogoditi po sletanju. Bilo je nagađanja da bi otpad mogao da sleti na kopno, potencijalno nanoseći štetu ljudima i životnoj sredini.

Krhotine rakete pale su u Indijski okean u blizini Maldiva nakon ponovnog ulaska u atmosferu otprilike u 2:30 ujutru, po univerzalnom vremenu, javili su kineski državni mediji.

Spejstrek (Space-Track.org) je procenio u subotu uveče da će raketa ući u atmosferu nad severnim Atlantikom u 2:04 ujutro po univerzalnom vremenu, plus-minus jedan sat. Erospejs korp (Aerospace Corp) procenio je u 3:02, plus-minus dva sata.

Erospejs korp. je neprofitna korporacija koja upravlja federalno finansiranim istraživačkim i razvojnim centrom posvećenim svemirskim kompanijama, navodi se na njenoj veb stranici. Spejs trek kaže da sakuplja ključne podatke situaciji u svemiru za svetsku svemirsku zajednicu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je u petak da malo verovatno da će raketa naneti štetu.

Vang je rekao novinarima u Pekingu da će raketa uglavnom izgoreti pri ponovnom ulasku u atmosferu i "verovatnoća da ovaj proces nanese štetu na Zemlji je izuzetno mala".

Rekao je da je Kina pomno pratila put rakete prema Zemlji i da će objaviti sve informacije o njoj na vreme.

Raketa Dugi marš 5B lansirana je 29. aprila sa ostrva Hainan. Nosila je modul za planiranu kinesku svemirsku stanicu. Nakon što se bespilotni modul Tianhe odvojio od rakete, raketa od gotovo 21.000 kilograma trebalo je da prati planiranu putanju ponovnog ulaska u okean. Budući da se to nije dogodilo kako je planirano, raketa je imala nekontrolisani ponovni ulazak i niko nije tačno znao gde će otpaci pasti.

"Svemirska komanda SAD je svesna situacije i prati lokaciju kineskog Dugog marša 5B u svemiru, ali tačna tačka ulaska u Zemljinu atmosferu može se odrediti tek za nekoliko sati nakon ponovnog ulaska", rekla je za CBS njuz pukovnica Anđela Veb iz Američke svemirske komande.

U maju 2020. godine, ostaci druge rakete Dugog marša 5B pali su na delove Obale Slonovače, uzrokujući štetu na nekim zgradama.

Astrofizičar sa Harvarda, Džonatan Mekdovel, rekao je bio Rojtersu da bi otpatci mogli pasti čak na sever do Njujorka ili čak na jug do Velingtona na Novom Zelandu.

Razgovarajući sa novinarima u četvrtak, sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da Sjedinjene Države ne planiraju da pokušaju da obore raketu.

"Imamo sposobnost da uradimo mnogo stvari, ali nemamo plan da sada obaramo", rekao je Ostin.

"Nadamo se da će sleteti na mesto gde nikome neće naškoditi. Nadamo se u okean, ili negde poput toga", dodao je.

Lansiranje modula Tianhe prva je od 11 planiranih misija za izgradnju kineske svemirske stanice.

XS
SM
MD
LG