Linkovi

Vilijam Šetner, "Kapetan Kirk", uspešno leteo u svemir


Raketa Nju Šepard, u kojoj se nalazio glumac Vilijam Šetner, poleće iz Van Horna u Teksasu 13. oktobra 2021.
Raketa Nju Šepard, u kojoj se nalazio glumac Vilijam Šetner, poleće iz Van Horna u Teksasu 13. oktobra 2021.

Holivudski Kapetan Kirk, 90-godišnji Vilijam Šetner otisnuo se u svemir u spoju naučne fantastike i naučne realnosti, raketom koju je sagradila kompanija milijardera Džefa Bezosa "Blu Oridžin" (Blue Origin).

Sa još troje putnika, junak TV serije "Zvezdane staze" dostigao je visinu od 66 milja, odnosno 106 kilometara, iznad pustinje u Zapadnom Teksasu, u potpunosti automatizovanoj kapsuli, a onda padobranom bez problema sleteo u pustinju. Let je trajao nešto više od 10 minuta.

Šetner je postao najstarija osoba u svemiru, i oborio za osam godina prethodni rekord, koji je u julu postavio putnik na sličnom letu Bezosove svemirske letelice.

"Bilo je potpuno drugačije od svega što su opisali" rekao je Šetner dok se kapsula spuštala ka Zemlji.

Obožavaoci naučne fantastike bili su oduševljeni zbog prilike da vide čoveka najpoznatijeg po ulozi odlučnog Džejmsa Kirka, kapetana svemirskog broda Enterpajz, kako smelo odlazi tamo gde nikada nije zašla nijedna američka TV zvezda.

Pred poletanje, Šetner je rekao da planira da provede oko tri minuta bestežinskog stanja gledajući u Zemlju, pritisnut uz prozore kapsule.

"Jedino što znam da ne želim da ugledam je kako u mene gleda gremlin", našalio se, podsećajući na zaplet svoje epizode "Zone sumraka" iz 1963. godine - nazvane "Košmar na 20.000 stopa".

Bezos je veliki obožavalac "Zvezdanih staza". Osnivač Amazona je čak imao malu ulogu vanzemaljca u jednom od novijih filmova serijala, a Šetner je dobio besplatnu vožnju po svemiru, kao njegov gost.

Lansiranje letelice u kojoj je bio Šetner donelo je donelo ogroman prestiž Bezosovoj svemirskoj kompaniji, imajući u vid privlačnost ove avanture za bejbi bumere, svemirske entuzijaste i one koji prate aktivnosti poznatih ličnosti. Šetner je glumio u originalnoj TV seriji "Zvezdane staze" od 1966. do 1969, u vreme kada su se Amerikanci trkali sa Rusima ko će pre doći do Meseca, a zatim glumio i u nizu filmova "Zvezdane staze."

Bezos je lično dovezao četvoro putnika do lansirne platrforme i zatvorio vrata kapsule nakon što su ušli u raketu. Kapsula, Nju Šepard, nazvana je po prvom Amerikancu u svemiru, Alenu Šepardu.

Let je održan u trenutku kada je industrija svemirskog turizma u zamahu, gde putnici kreću na vožnje po svemiru na brodovima čiju su izgradnju finansirali neki od najbogatijih muškaraca sveta.

Ričard Brenson, osnivač kompanije Virdžin Galaktik, prvi se otisnuo u svemir u sopstvenoj raketi u julu, a devet dana kasnije je to uradio i Bezos, prvim letom kompanije Blu Oridižin sa posadom. Spejs Eks Ilona Maska izvršio je prvo privatno putovanje u svemir sredinom septembra, iako Mask nije sam putovao.

Prošle nedelje, Rusi su lansirali jednog glumca i filmskog reditelja na Međunarodnu svemirsku stanicu zbog snimanja filmskog projekta.

"Ovo je tek početak, ali koliko je čudesan taj početak. Koliko je izuzetno biti deo tog početka", izjavio je Šetner u video snimku koji je Blu Oridžin objavio pred let.

Posada broda Nju Šepard - Kris Bošujzen, Vilijam Šetner, Odri Pauers i Glen de Vris. Fotografija kompanije Blu Oridižin dostavljena medijima u oktobru.
Posada broda Nju Šepard - Kris Bošujzen, Vilijam Šetner, Odri Pauers i Glen de Vris. Fotografija kompanije Blu Oridižin dostavljena medijima u oktobru.

Šetner je putovao sa Odri Pauers, potpredsednicom kompanije Blu Oridižin i bivšom kontrolorkom leta svemirske stanice koja je radila za NASA-u, kao i dvoje putnika koji su platili vožnju - Kris Bošujzen, bivši inženjer NASA-e koji, je ko-osnivač jedne satelitske kompanije, i Glen de Vris, vlasnik kompanije 3D softvera. Blu Oridžin nije želeo da otkrije cenu njihove karte za svemirsku vožnju.

Šetner je povodom svog leta zbijao šale na prošlonedeljnom sajmu ljubitelja stripa i naučne fantastike Njujork Komik Kon. Glumac je ispričao kako ga je Blu Oridžin obavestio da će biti najstariji čovek u svemiru.

"Ne želim da budem poznat kao najstariji čovek u svemiru. Ja sam kapetan Kirk!".

Zatim je priznao: "Ja sam kapetan Kirk i prestravljen sam".

Međutim, Blu Oridžin je saopštio da su Šetner i ostali članovi posade zadovoljili sve zdravstvene standarde i preduslove. Putnici su bili izloženi sili skoro šest puta većoj od Zemljine gravitacije dok se kapsula vraćala na Zemlju.

XS
SM
MD
LG