Linkovi

U subotu moguća geomagnetna oluja


ARHIVA - Fotografija NASA objavljena 21. juna 2010. na kojoj se tokom geomagnetne oluje vidi Aurora Australis sa Međunarodne svemirske stanice, zabeležena 29. maja 2010. (Foto: AFP/NASA)
ARHIVA - Fotografija NASA objavljena 21. juna 2010. na kojoj se tokom geomagnetne oluje vidi Aurora Australis sa Međunarodne svemirske stanice, zabeležena 29. maja 2010. (Foto: AFP/NASA)

Američki centar za praćenje vremena u svemiru (SWPC) objavio je upozorenje da bi u subotu mogla da se dogodi snažna geomagnetna oluja i da postoji opasnost da to negativno utiče na električne mreže i komunikacione sisteme širom sveta. Centar je saopštio da je na Suncu primećena snažna eksplozija.

Opservatorija za solarnu dinamiku američke svemirske agencije NASA prijavila je da je primetila značajnu solarnu eksploziju - takozvano "koronalno izbacivanje mase" (CME) - u četvrtak. Eksplozije ili CME su snažne erupcije na površini Sunca posle kojih se tone izuzetno uzavrelog gasa i radijacije izbacuju u svemir. Opservatorija koja konstantno prati aktivnosti na Suncu, snimila je eksploziju koja se odigrala u četvrtak.

Naleti radijacije često su usmereni prema Zemlji i dok ta radijacija od eksplozije ne može da prođe kroz Zemljinu atmosferu da fizički naškodi ljudima, ukoliko su dovoljno snažne, eksplozije na Suncu mogu da dospeju do sloja atmosfere kojim putuju signali globalnog pozicionog sistema (GPS) i drugih komunikacija i izazovu prekide.

Kada solarna aktivnost može da ima negativan uticaj na svakodnevni život na zemlji SWPC, odsek američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), izdaje uporenje.

U ovom slučaju, centar je izdao takozvano G3 upozorenje, koje nagoveštava da bi radijacija mogla da utiče ne električne sisteme, doprinese nestabilnosti u napajanju, uzrokuje smetnje u komunikacijama ili radu nekih svemirskih letelica, kao što su sateliti. Upozorenje važi za oblast od južnog dela Severnog pola do 50 paralele, otprilike na pola puta do ekvatora.

Centar za predviđanje saopštio je da bi polarna svetlost - poznata i kao severna - takođe mogla biti vidljiva i na neuobičajenim geografskim širinama.

XS
SM
MD
LG