Linkovi

Deo kineske rakete težak 18 tona ulazi u atmosferu u nedelju


Lansiranje kineske rakete 29. aprila
Lansiranje kineske rakete 29. aprila

Ostaci najveće kineske rakete trebalo bi da ponovo uđu u atmosferu do nedelje ujutru, saopštila je američka organizacija za istraživanje svemira Aerospace Corporation.

Kinesko minsitarstvo odbrane je u petak najavilo da će ostatak rakete težak 18 tona najverovatnije da se raspadne pre nego što padne na zemlju i da neće uzrokovati štetu.

Američka svemirska komanda je, međutim, saopštila da je pad nekontrolisan i da ga prati.

Organizacija Aerospace Corporation je na Tviteru objavila da su poslednja predviđanja da će ostatak kineske rakete Long March 5B ući u atmosferu u nedelju ujutru, a da će mesto pada verovatno biti u blizini Severnog ostrva Novog Zelanda, ali su ostavili mogućnost i za drugu lokaciju.

Kineska raketa je lansirana 29. aprila sa ostrva Hainan. Rakete iz serije Long March 5 služe za različite stvari: od snabdevanja svemirske stanice do istraživanja Meseca i Marsa.

Astrofizičar sa Harvarda Džonatan Mekdauel rekao je da postoji šansa da deo rakete padne u naseljeno područje, kao što su u maju 2020. delovi iste takve kineske rakete pali duž Obale slonovače i oštetili nekoliko zgrada. Tada nije bilo povređenih.

Otpad sa kineskih raketa nije neuobičajena pojava. Krajem aprila, vlasti u gradu Šijanu u provinciji Hubej, izdale su upozorenje za evakuaciju jer se očekivao pad delova rakete.

XS
SM
MD
LG