Linkovi

SAD traže da se SB UN sastane po pitanju severnokorejskih lansiranja raketa


Arhiva - Na ovoj ofotografiji iz 2017. godine, vidi se vozilo sa projektilom za koji analitičari veruju da je severnokorejska raketa Hvasong 12, tokom parade na Trgu Kim Il Sunga, u Pjongjangu, Severna Koreja.
Arhiva - Na ovoj ofotografiji iz 2017. godine, vidi se vozilo sa projektilom za koji analitičari veruju da je severnokorejska raketa Hvasong 12, tokom parade na Trgu Kim Il Sunga, u Pjongjangu, Severna Koreja.

Sjedinjene Države pozvale su u utorak da se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastane zbog najnovijeg - i najznačajnijeg u poslednjih nekoliko godina - severnokorejskog testa balističke rakete srednjeg dometa koja može da stigne do Guama, američke teritorije.

Misija SAD pri Ujedinjenim nacijama želi da Savet održi zatvorene konsultacije u četvrtak, rekle su diplomate Saveta, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Nakon lansiranja u nedelju, zvaničnici Bele kuće rekli su da vide najnoviju probu projektila kao deo eskalirajuće serije provokacija u poslednjih nekoliko meseci koje su sve više zabrinjavajuće i koje imaju za cilj da se izbore za oslobađanje od sankcija.

Raketa Hvasong-12 lansirana u nedelju bila je najmoćnija raketa koju je Severna Koreja testirala od 2017. Tada je zemlja lansirala Hvasong-12 i rakete većeg dometa u žestokom nizu ispaljivanja oružja kako bi stekla sposobnost za izvođenje nuklearnih udara na američke vojne baze u severoistočnoj Aziji i na Pacifiku, pa čak i na tlo samih Sjedinjenih Država.

Poslednjih meseci, Severna Koreja je lansirala razne sisteme naoružanja i zapretila da će ukinuti četvorogodišnji moratorijum na ozbiljnije testove oružja kao što su nuklearne eksplozije i lansiranja ICBM.

Lansiranje u nedelju bila je sedma runda lansiranja projektila Severa samo u januaru, a drugo oružje koje je nedavno testirano uključuje razvojnu hipersoničnu raketu i raketu lansiranu sa podmornice.

Savet bezbednosti prvobitno je uveo sankcije Severnoj Koreji nakon njene prve nuklearne probne eksplozije 2006. godine i pooštrio ih kao odgovor na dalje nuklearne testove i sve sofisticiranije nuklearne i balističke programe ove zemlje.

Kina i Rusija, koje se graniče sa Severnom Korejom, proširile su u novembru nacrt rezolucije u kojoj se naglašavaju ekonomske poteškoće Severne Koreje. Oni su pozvali na ukidanje sankcija koje uključuju zabranu izvoza morskih plodova i tekstila, ograničenje uvoza rafinisanih naftnih derivata i zabranu građanima da rade u inostranstvu i šalju kući svoju zaradu.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja, čija je zemlja preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti u utorak za mesec februar, rekao je novinarima ranije u utorak da nacrt ostaje pred Savetom, iako neki članovi smatraju da !još nije vreme za to".

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena ponovo je pozvala Severnu Koreju da se vrati dugo zaglavljenim razgovorima o svom nuklearnom i raketnom programu nakon najnovijeg lansiranja, ali je jasno stavila do znanja da u ovom trenutku ne misli da bi bilo konstruktivno održavati sastanke lidera kakve je bivši predsednik SAD Donald Tramp imao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Nebenzija je rekao novinarima da je Rusija "u više navrata i u kontinuitetu" pozivala na nastavak pregovora između ključnih strana o nuklearnom pitanju Severne Koreje.

Poslednji sastanak Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji bila je diskusija iza zatvorenih vrata 10. januara o lansiranju koje je izveo Severa pet dana ranije, onoga što je Pjongjang okarakterisao kao hipersoničnu raketu.

Savet od 15 članova nije preduzeo nikakvu akciju, ali su Sjedinjene Države i pet saveznika pozvali Severnu Koreju da odustane od svojih zabranjenih nuklearnih i balističkih raketnih programa. Oni su takođe pozvali Savet bezbednosti da se suprotstavi "tekućim, destabilizujućim i nezakonitim akcijama" Pjongjanga, uključujući lansiranje projektila.

XS
SM
MD
LG