Linkovi

Severna Koreja testirala hipersoničnu raketu


Fotografija lansiranja hipersonične rakete sa nepoznate lokacije koju je prenela državna agencija KCNA
Fotografija lansiranja hipersonične rakete sa nepoznate lokacije koju je prenela državna agencija KCNA

Severna Koreja testirala je hipersoničnu raketu, drugu po redu, i time pokazala da i dalje radi na jačanju vojnih kapaciteta, dok pregovori o denuklearizaciji stoje u mestu.

Prvu hipersoničnu raketu Severna Koreja lansirala je septembra 2021. Rakete tog tipa lete niže nego balističke i pet puta su brže, odnosno mogu da dostignu brzinu od 6.200 kilometara na sat.

Državna agencija KCNA prenela je da je hipersonična raketa prezicno pogodila metu na udaljenosti od oko 700 kilometara. Potvrđeno je i da raketa može dobro da funkcioniše i zimi.

Iako od 2017. nije testirala nuklearne bombe ili interkontinentalne balističke rakete, Severna Koreja je razvila drugačije rakete kojima se lakše upravlja, kao i bojeve glave napravljene da zaobiđu odbrambene sisteme koje imaju Južna Koreja i SAD.

Hipersonične rakete se smatraju novom generacijom oružja koja prevazilazi tradicionalne mehanizme.

Japanski i američki šefovi diplomatije, Jošimasa Najaši i Entoni Blinken, osudili su lansiranje u telefonskom razgovoru i istakli potrebu da se sarađuje i dostigne denuklearizacija Korejskog poluostrva.

"Osuđujemo testiranje raketa, destabilizaciju regiona i međunarodne zajednice. Svaku novu tehnologiju uzimamo za ozbiljno", rekao je portparol Stejt departmenta.

Pregovori o denuklearizaciji otpočeli su samitima Kim Džong Una i Donalda Trampa, ali nikakav dogovor nije postignut.

XS
SM
MD
LG