Linkovi

Severna Koreja testirala još jednu raketu posle uvođenja sankcija SAD


Lansiranje rakete viđeno iz Južne Koreje, arhiva
Lansiranje rakete viđeno iz Južne Koreje, arhiva

Severna Koreja lansirala je još jednu balističku raketu, prijavila je obalska straža Japana. To je treći raketni test Pjongjanga ove godine.

Vojska Južne Koreje je takođe potvrdila lansiranje rakete i da je projektil bio usmeren ka istoku. Drugi detalji nisu objavljeni.

Severna Koreja je nastavila sa tempom od 2017, kada su odnosi sa SAD bili na najnižem nivou, i lansirala je tri rakete u roku od 10 dana.

Protekle dve probe bile su sa hipersoničnim raketama, barem tako tvrdi Pjongjang. Te rakete je teže uočiti i presretnuti.

SAD su izdale osudu raketnog testa, jaču nego uobičajeno. Takođe su unilateralno uvele sankcije za pet osoba iz Severne Koreje za koje se sumnja da su pomagale Pjognajgu u razvoju oružja.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken ocenio je da su raketne probe "duboko destabilizujuće" i da imaju cilj da privuku pažnju.

"To se već dešavalo i verovatno će se dešavati. Mi ostajemo fokusirani, sa našim partnerima, da osiguramo da su dobro zaštićeni i da Severna Koreja trpi posledice", rekao je Blinken za MSNBC.

Pre raketne probe, severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je kritikovalo SAD i optužilo ih da "namerno eskaliraju situaciju sa unilateralnim sankcijama".

"Ako SAD nastave sa konfrontacijom, Severna Koreja će biti primorana da snažnije reaguje", rekao je portparol ministarstva.

Administracija predsednika Džoa Bajdena nudila je u nekoliko navrata da počne pregovore sa Severnom Korejom, ali je Pjongjang to odbijao, uz obrazloženje da Vašington prvo treba da učini ustupke i prestane sa "neprijateljskom politikom".

Severna Koreja prekinula je pregovore 2019. kada dve strane nisu mogle da se dogovore o ublažavanju američkih sankcija u zamenu za to da Pjongjang odustane od razvoja nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG