Linkovi

Severna Koreja lansirala još raketa i postavila mesečni rekord


Ljudi gledaju televizijski program i snimak severnokorejskog lansiranja rakete, tokom emisije vesti, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 25. januara 2022.

Severna Koreja je u četvrtak ispalila još dve balističke rakete, saopštila je Južna Koreja, čime je januar postao mesec rekorda po pitanju broja lansiranja severnokorejskih raketa.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je Sever oko 8 sati po lokalnom vremenu lansirao ono za šta se pretpostavlja da su dve balističke rakete kratkog dometa, ka moru kod svoje istočne obale.

Navodi se da su rakete lansirane iz oblasti u blizini Hamhunga, grada na istočnoj obali Severne Koreje i da su prešle oko 190 kilometara na nadmorskoj visini od 20 kilometara.

Do sada je ovog meseca Severna Koreja izvela šest rundi testova, ispalivši najmanje 10 projektila u more. Prema analitičarima, to je najviše severnokorejskih lansiranja raketa u jednom mesecu, ako se u taj broj uračunaju i krstareće rakete.

Čini se da je raketna pomama Severne Koreje barem delimično usmerena na pritisak na Sjedinjene Države i Južnu Koreju, koje su pozvale Severnu Koreju da se vrati nuklearnim pregovorima.

Mark Lambert, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Japan i Koreju, rekao je u sredu da će Sjedinjene Države "ići gde god" i "razgovarati o bilo čemu" sa Severnom Korejom.

"Moramo da vodimo ozbiljnu diskusiju o denuklearizaciji Severne Koreje, i ako je Severna Koreja voljna da to uradi, mogu se desiti razne stvari koje obećavaju", rekao je Lambert na onlajn događaju čiji je domaćin bio Centar za strateške i međunarodne studije.

Severna Koreja je odbila da se uključi u pregovore, rekavši da bi SAD prvo trebalo da naprave vojne i ekonomske ustupke.

Severna Koreja ima nekoliko drugih mogućih motiva za testiranje projektila, uključujući jačanje domaće političke podrške lideru Kim Džong Unu, obezbeđivanje performansi novog oružja i demonstriranje odvraćanja.

"Neki posmatrači sugerišu da su česta lansiranja Kimovog režima poziv za privlačenje pažnje, ali Pjongjang teško trči u onome što doživljava kao trku u naoružanju sa Seulom", rekao je Lejf-Erik Izli, vanredni profesor međunarodnih studija na Evha vumens univerzitetu u Seoul.

"Kimov režim razvija impresivnu raznolikost ofanzivnog oružja uprkos ograničenim resursima i ozbiljnim ekonomskim izazovima", rekao je Izli. "Određeni severnokorejski testovi imaju za cilj razvoj novih sposobnosti, posebno za izbegavanje raketne odbrane. Druga lansiranja imaju za cilj da pokažu spremnost i svestranost raketnih snaga koje je Severna Koreja već rasporedila".

Ranije ove nedelje, Severna Koreja je lansirala par krstarećih projektila. Ovog meseca je takođe sprovela dva testiranja onoga što je opisala kao hipersoničnu raketu, lansirala par balističkih projektila sa voza i ispalila par taktičkih vođenih projektila sa aerodroma u Pjongjangu.

Američki Stejt department u sredu je osudio lansiranja, rekavši da ona krše više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i predstavljaju pretnju za susede Severne Koreje i međunarodnu zajednicu.

Japanski premijer Fumio Kišida nazvao je testove "vrlo žalosnim". Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje takođe je izrazio veliko žaljenje, rekavši da su lansiranja protiv mira i stabilnosti u regionu.

Najnoviji test Severa dolazi nakon što se administracija američkog predsednika Džoa Bajdena navodno odlučila za novog ambasadora u Južnoj Koreji. Prema nekoliko medijskih izveštaja, Filip Goldberg, karijerni ambasador koji sada služi kao američki ambasador u Kolumbiji, izabran je za tu poziciju.

Bela kuća nije zvanično objavila taj potez.

Izveštaji južnokorejskih medija fokusirali su se na Goldbergovo iskustvo od 2009. do 2010. kao koordinatora za sprovođenje sankcija Ujedinjenih nacija Severnoj Koreji.

SAD su ranije ovog meseca pooštrile sankcije Pjongjangu, nametnuvši ih petorici Severnokorejaca za koje su navodno pomagali u nabavci zaliha za severnokorejski program naoružanja.

XS
SM
MD
LG