Linkovi

SAD predlažu dodatne sankcije UN Severnoj Koreji posle raketnih testova


Fotografija severnokorejskog lansiranja rakete tokom emitovanja programa TV vesti, na železničkoj stanici u Seulu, Severna Koreja, 11. januara 2022.
Fotografija severnokorejskog lansiranja rakete tokom emitovanja programa TV vesti, na železničkoj stanici u Seulu, Severna Koreja, 11. januara 2022.

Sjedinjene Države predložile su uvođenje dodatnih međunarodnih sankcija Severnoj Koreji, kao deo šireg napora da se pojača pritisak na Pjongjang nakon izvođenja najnovijih raketnih testova.

Sjedinjene Države su u sredu pojačale sopstvene sankcije protiv Severne Koreje, sankcionišući petoricu Severnokorejaca za koje navode da su odgovorni za obezbeđenje robe za programe naoružanja Pjongjanga.

Pored ovih mera, Sjedinjene Države žele da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uvede jače sankcije, navela je u Tvitu Linde Tomas-Grinfild, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama.

Ona nije ponudila više detalja.

Kina i Rusija, stalne članice Saveta bezbednosti i koje bi morale da odobre bilo kakve sankcije, nisu odmah reagovale. Obe zemlje su nedavno pozvale na ublažavanje sankcija Severnoj Koreji, a ne na jačanje.

Severnoj Koreji je već zabranjen širok spektar ekonomskih aktivnosti prema nizu rezolucija Saveta bezbednosti. Kina i Rusija pristale su na mnoge od tih sankcija nakon severnokorejskih nuklearnih raketnih proba i testova raketa digog dometa 2017. godine.

Od tada se Severna Koreja uzdržavala od nuklearnih testova ili lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila. Međutim, 2019. godine, Sever je nastavio sa lansiranjem oružja manjeg dometa. Od tada je ta zemlja predstavila nekoliko novih sistema, uključujući mnoge dizajnirane da izbegnu raketnu odbranu SAD i njenih saveznika.

Ove godine Severna Koreja je izvela već dva testiranja, kako je opisala, hipersoničnih projektila. Rakete imaju manervarske nosioce za povratak koji se odvajaju u letu i teoretski ih je teže presresti.

Američki zvaničnici osudili su lansiranja, ističući da je Severnoj Koreji zabranjena aktivnost balističkih projektila postojećim sankcijama UN.

U sredu su Sjedinjene Države otišle korak dalje. Sekretarjat za finansije uveo je sankcije protiv četvorice Severnokorejaca koji borave u Kini i protiv jednog Severnokorejca sa sedištem u Rusiji, optužujući ih da su nabavljali materijale za programe naoružanja Severne Koreje.

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će Sjedinjene Države "koristiti svaki odgovarajući alat" kako bi se pozabave severnokorejskim oružjem za masovno uništenje i programima balističkih projektila, "koji predstavljaju ozbiljnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti i podrivaju globalni režim neširenja oružja".

Sve zajedno, ovi potezi sugerišu da Sjedinjene Države zauzimaju čvršći stav o severnokorejskim raketnim testovima. Od 2019. Sjedinjene Države su umanjile lansiranja Severne Koreje na kratki domet, verovatno da bi sačuvale mogućnost za buduće razgovore.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je u sredu da pristup SAD prema Severnoj Koreji "ostaje nepromenjen".

"Žesto bih se usprotivio ideji da ove sankcije ukazuju na bilo šta drugo osim na istinski napor da se ograniči Severna Koreja – u ovom slučaju, njeni programi balističkih projektila", rekao je Prajs na redovnom brifingu za štampu. Sjedinjene Države ostaju "voljne, spremne i sposobne" da se uključe u diplomatiju u Severnom Koreju, dodao je on.

Severna Koreja je odustala je od nuklearnih pregovora 2019. i saopštila da im se neće vratiti dok Sjedinjene Države ne odustanu od svoje "neprijateljske politike".

Čini se da Sjedinjene Države balansiraju između potrebe da odgovore na testove Severne Koreje sa svojim ciljem da ostave vrata otvorenim za pregovore, rekao je Erik Bruer, bivši zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

"Čini se da ovo formulišu u terminima striktno protiv širenja i izbegavaju neke formulacije koje bi sugerisalie da se spremaju veći napori usmereni na pritisak", rekao je Bruer, koji se sada fokusira na nuklearnu politiku u Vašingtonskom Centru za stratešku i strategiju Međunarodne studije.

Uprkos očiglednoj neefikasnosti postojećih sankcija u pogledu sprečavanja Severne Koreje da razvije svoj program nuklearnog oružja, američki zvaničnici branili su taj pristup, rekavši da je važno postaviti presedan za druge nacije koje razmišljaju o nabavci nuklearnog oružja.

"Nastavljamo da sprovodimo mere koje ograničavaju ove programe oružja za masovno uništenje i balističke rakete, koje proliferatore i druge loše aktere smatraju odgovornim za svoje aktivnosti", rekao je Prajs u sredu. "Nastavićemo to da radimo."

XS
SM
MD
LG