Linkovi

SAD i partneri pozivaju na pooštravanje sankcija UN protiv Severne Koreje


Arhiva - Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfield
Arhiva - Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfield

Sjedinjene Države i nekoliko saveznika u četvrtak su objavili zajedničku osudu najnovijeg lansiranja balističkih projektila Severne Koreje i pozvali na temeljnu primenu sankcija UN.

"Izuzetno je važno da države članice preduzmu neophodne korake da sprovedu sankcije u svojim jurisdikcijama ili rizikuju da obezbede blanko ček režimu DNRK za unapređenje programa naoružanja", rekla je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild, koristeći akronim za demokratski Narodna Republika Koreja, zvanični naziv Severa.

Ona je razgovarala sa novinarima u Ujedinjenim nacijama uz svoje kolege iz Albanije, Brazila, Britanije, Francuske, Irske, Japana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Svi osim Japana su aktuelni članovi Saveta bezbednosti.

Ovo je drugi put u 10 dana da se Savet bezbednosti sastao iza zatvorenih vrata kako bi razgovarao o lansiranjima raketa Severne Koreje.

Od početka godine, Severna Koreja je sprovela dve probe, kako je opisala, hipersonične rakete, lansirala je par balističkih projektila sa voza i ispalila par taktičkih vođenih projektila sa aerodroma u Pjongjangu.

"Nastavićemo da se izjašnjavamo protiv destabilizujućih akcija DNRK kao uvreda za regionalni i međunarodni mir i bezbednost", rekla je Tomas-Grinfild. "Pozivamo DNRK da prekine ove nezakonite radnje i vrati se dijalogu".

Severna Koreja ignorisala je ponovljene ponude Sjedinjenih Država da ponovo započne pregovore, rekavši da Vašington prvo mora da odustane od "neprijateljske politike".

Tomas-Grinfild takođe je pozvala Komitet za sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Severne Koreje da podrži uvođenje sankcija pojedincima i entitetima koji doprinose programima nelegalnog naoružanja Pjongjanga, uključujući pet osoba koje su SAD predložile da budu sankcionisane prošle nedelje.

Diplomate su u četvrtak rekle da Kina i Rusija otežu sa izjašnjavanjem. Komisija mora jednoglasno da se složi da bi odluka bila doneta.

XS
SM
MD
LG