Linkovi

SZO: Vakcinacija protiv Kovida 19 ne pre 2021.


Testiranje eksperimentalne vakcine protiv Kovida 19 (Foto: Luca Sola / AFP)

Istraživači postižu "dobar napredak" u razvoju vakcine protiv Kovida 19, od kojih su pojedine u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja, ali se njihova upotreba ne može očekivati pre početka 2021. godine, rekao je u sredu ekspert Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

SZO radi na tome da obezbedi pravednu isporuku vakcina, ali je u međuvremenu ključno da se suzbije širenje virusa, rekao je direktor programa za vanredne situacije Majk Rajan, dok dnevni broj novozaraženih dostiže gotovo rekordne nivoe širom sveta.

"Postižemo dobar napredak", ocenio je Rajan i podsetio je da je nekoliko vakcina trenutno u trećoj fazi ispitivanja i da do sada ni jedna nije bila neuspešna, kada je reč o bezbednosti ili izazivanju imunog odgovora kod ispitanika.

"Realno je da vakcinacija neće početi pre prve polovine naredne godine," rekao je Rajan na jednom onlajn skupu i dodao da Svetska zdravstvena organizacija radi na tome da poboljša pristup potencijalnim vakcinama i da pomogne da se poveća proizvodni kapacitet.

"Vakcine nisu za bogate, ili siromašne, već za sve", poručio je Rajan.

Američki Fajzer i nemački BioNTech prethodno su saopštili da će američka vlada za 1,9 milijardi dolara kupiti 100 miliona doza vakcine tih kompanija, ako se dokaže da su bezbedne i efikasne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG