Linkovi

Britanija pooštrava mere zbog novog soja Kovida 19


Građani prate obraćanje premijera Borisa Džonsona (Foto: Reuters)
Građani prate obraćanje premijera Borisa Džonsona (Foto: Reuters)

Britanski premijer Boris Džonson najavio je zatvaranje na nacionalnom nivou zbog pandemije Kovida 19 - savetujući građanima da ostanu u svojim domovima kako bi sprečili širenje novog soja koronavirusa.

Zbog toga je potrebno da pribegnemo nacionalnom zatvaranju u nameri da se oteža širenje novog soja virusa", rekao je Džonson u televizijskom obraćanju.

To znači da vam Vlada savetuje da ostanete u svojim domovima", rekao je Džonson.

Britanski premijer je upozorio da se novi, zarazniji soj koronavirusa širi velikom brzinom, zbog čega je potrebno primeniti hitne mere predostrožnosti.

Dok vam se obraćam naše bolnice su pod najvećim udarom zbog od početka pandemije Kovida. Dok je većina zemlje već pod oštrijim merama jasno je da je potrebno da učinimo više kako bi novi soj koronavirusa bio stavljen pod kontrolu", rekao je Džonson.

Prema njegovim rečima pod pooštravanjem mera se podrazumeva zatvaranje škola od utorka, kao i uvođenje pravila po kojima se od većine tražilo da ostanu kod kuće, osim u slučajevima kupovine namirnica, rekreacije i aktivnosti koje su omogućene i u uslovima pooštrenih mera.

"Vakcinisanje građana se odvija prema planu, broj obolelih i preminulih je u skladu sa primenjenim merama. Sredinom februara bilo bi moguće sa popuštanjem antipandemijskih mera", rekao je Džonson.

Velika Britanija prva je država koja je na svojoj teritoriji prijavila prvi slučaj oboljevanja od nove vrste koronavirusa - koju su stručnjaci označili sojem koji se brže širi.

Velika Britanija je, kao i ostale svetske države, početkom leta popustila striktne mere koje su bile na snazi od kada u prvoj polovini 2020. proglašena pandemija koronavirusa u svetu.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins u Ujedinjenom Kraljevstvu je od koronavirusa obolelo 2.721.590 građana - dok ih je od posledica te bolesti preminulo 75.544.

XS
SM
MD
LG