Linkovi

Korona u Srbiji: Novozaraženih 2.142, preminlih 29, "stanje se poboljšava"


Arhiva - Kovid pacijenti u bolnici "Dragiša Mišović" (Rojters, Marko Đurica)
Arhiva - Kovid pacijenti u bolnici "Dragiša Mišović" (Rojters, Marko Đurica)

U protekla 24 sata, do utorka u 15 sati, u Srbiji je od posledica korona virusa preminulo 29 obolelih, registrovana su 2.142 nova slučaja, a testirane su 12.323 osobe, objavljeno je danas na sajtu covid19.rs.

U bolnicama se od korona virusa leče 5.554 osobe, a 189 ih je na respiratorima. Ukupan broj preminulih je 3.639, a procenat smrtnosti je jedan odsto. Od početka epidemije testirano je 2.424.147 ljudi, a registrovana su 363.924 slučaja zaraaze.

Epidemijska situacija je konačno stabilizovana i uravnotežen je broj prijema i otpusta pacijenata u bolnicama, zaključeno je u utorak posle sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica, prenosi FoNet.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je da je to omogućilo da se kapaciteti zdravstvenih ustanova u banjiskim lečilištima, koji su bili značajan oslonac u kovid sistemu, vrate u svoju redovnu funkciju, javio je RTS.

Kon: Situacija se poboljšava, ali je nestabilna

Situacija sa kovidom 19 se poboljšava i nije više vanredna, ali je i dalje nestabilna, nesigurna i povremeno nepovoljna, ocenio je epidemolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, koji je naveo da će se u toku ove nedelje videti stvarno stanje i efekti novogodišnjih i božićnih praznika.

Mnogo je ljudi na respiratorima i ne možemo reći da je dobro, rekao je Kon za RTS.

Grčka predlaže sertifikat EU o vakcinaciji

Grčki premijer Kirjakos Micotakis predložio je uvođenje jedinstvenog sertifikata o vakcinaciji protiv virusa korona, koji bi važio u celoj Evropskoj uniji i olakšao putovanja.

Vakcinacija neće biti obavezna niti preduslov za putovanje, ali vakcinisane osobe bi trebalo da slobodno putuju, naveo je Micotakis u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, preneo je Rojters.

Mere koje ostaju na snazi daju rezultate. Kon ponavlja da još dugo treba održavati distancu, nositi masku i voditi računa o higijeni, prati ruke, a da o ukidanju mera možemo razmišljati tek kad se postigne kolektivni imunitet.

Kon je ukazao da je potrebna detaljna nalaza zašto je u proteklih mesec dana umro veliki broj lekara od posledica korona virusa. Treba uporediti dinamiku smrtnosti lekara sa opštom smrtnošću stanovništa. Onda treba videti kako je došlo do zaražavanja. Mi znamo da u delu gde imamo ozbiljnu zaštitnu opremu, moguća mesta za zaražavanje su mesta gde se pravi pauza i popije kafa, predočio je on.

Kon je objasnio i da nema razloga da se pomera i odlaže početak drugog polugodišta. Kad smo zatvorili škole želeli smo da izbegnemo da deca idu u škole dok ne prođe maksimum. Sad izlazimo iz maksimuma, nema razloga za novo pomeranje.

Biće opet podela na grupe. Ako se jedan slučaj pojavi on se izdvaja, ako se pojavi dva slučaja, izdvaja se odeljenje. Uvek postoji mogućnost da se nešto promeni, ali je ta mogućnost mala, predvideo je Kon.

Kon je rekao da je zadovoljan dosadašnjim tokom vakcinacije, najavljujući da će uskoro početi da se vakcinišu oni koji su se prijavili preko e-uprave. On sam će u četvrtak primiti drugu dozu vakcine protiv korone i objašnjava da za sada nema nikavih neželjenih efekata.

XS
SM
MD
LG